Livio

Med Sparkle vaatwasmachine met hygiëne plus programma bij zorginstelling

Zorgpersoneel Livio ontlast met hygiënische Med Sparkle vaatwasmachine

doorschuifvaatwasser bij zorginstelling

In Twente en in de Achterhoek is zorgaanbieder Livio een bekende naam. De organisatie biedt zorg aan circa 20.000 klanten, met name ouderen. Op negen locaties zijn er woonzorgcentra waar wonen en zorg op geïntegreerde wijze worden geboden. Daarnaast zijn er twee verpleeghuizen waarvan één in Enschede en één in Haaksbergen.

Nieuwe huiskamerkeukens

“Eind 2019 is de nieuwbouw van het verpleeghuis Wiedenhof in Haaksbergen opgeleverd en momenteel werken we aan de renovatie van verpleeghuis De Cromhoff in Enschede”, aldus Daniek Groothuis, teamcoördinator bij Livio. “Bij beide verbouwingen is de visie omarmt om kleinschaligere woonvormen te ontwikkelen. Zo gaan we bij De Cromhoff van 6 afdelingen van ongeveer 30 cliënten naar 15 afdelingen van 10 cliënten. Daarbij gaan we ook de verschillende afdelingskeuken aanpassen naar de hoeveelheid cliënten. We hebben een paar jaar geleden al de centrale keuken naar de afdelingen verplaatst, want we willen dat de processen zo veel mogelijk op de plek zelf worden uitgevoerd. De 15 huiskamerkeukens worden aangepast met onder andere nieuwe vaatwassers.”

Toen Livio jaren geleden startte met de bouw van de huiskamerkeukens, had zij de behoefte om de vaatwasapparatuur per direct te vervangen. De toen 6 afdelingen waren allen voorzien van een professionele voorlader waarvan één machine het had begeven en er nog vier machines op instorten stonden. Daniek: “Omdat we snel een vervanger nodig hadden, namen we contact op met Van Gestel. Zij waren destijds grootkeukenleverancier bij de verbouwing van ons andere verpleeghuis en hebben ook de aanbesteding van uitgiftemeubels en apparatuur gedaan in de grand cafés van de woonzorglocaties en hebben zodoende kennis van onze nieuwbouwvisie en bedrijfsvoering. Zij adviseerden ons om te kijken naar de RHIMA Med Sparkle vaatwasmachines, die uit voorraad leverbaar is en ook nog eens speciaal voor zorginstellingen is ontwikkeld. We hebben vijf Med Sparkles aangeschaft die uiteindelijk ingebouwd gaan worden in de nieuwe huiskamerkeukens. Eén oudere voorlader hebben we nog niet vervangen door een Med Sparkle, want deze werkte nog naar behoren.”

Hygiënisch schoon

Job Veldtman, projectadviseur bij Van Gestel, legt uit: “Sinds de komst van Covid19 zijn partijen in de zorgmarkt nadrukkelijk meer bezig met hygiëne dan voorheen. De Med Sparkle van RHIMA heeft een aantal functies die heel goed gebruikt kunnen worden bij instellingen als Livio, zoals een hygiëne plus programma voor extra zekerheid. Daarnaast is de machine heel stil en daarom geschikt voor dit soort huiskamerkeukens.”

Voor Livio zelf is vooral de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud een belangrijk pluspunt van de machine. Daniek vertelt: “Dit soort handelingen als de afwas wordt door ons zorgpersoneel zelf uitgevoerd en daarom is het van belang dat de apparatuur snel en laagdrempelig in gebruik is. Zorgpersoneel moet zoveel mogelijk tijd aan onze cliënten besteden, de druk op de zorg is al zo hoog. De facilitaire uitvoering moet daarom zo makkelijk mogelijk zijn. We zijn op dit moment heel tevreden over de machine en overwegen om ze ook aan te schaffen voor de nieuwe huiskamers op de woonzorglocaties die we gaan creëren in de toekomst.”

"Zorgpersoneel moet zoveel mogelijk tijd aan onze cliënten besteden, de druk op de zorg is al zo hoog. De facilitaire uitvoering moet daarom zo makkelijk mogelijk zijn."
Highlights
 • 1

  Hygiëne plus programma voor extra zekerheid

 • 2

  Snelle en laagdrempelige apparatuur

 • 3

  Uit voorraad leverbaar

Apparatuur
 • 1

  Meerdere RHIMA Med Sparkle voorladers