Raaskal

Een RHIMA-vaatwasmachine past binnen deze filosofie omdat kwaliteit en duurzaamheid altijd op nummer 1 staan

RHIMA bandvaatwasmachine kan tempo van Raaskal aan

 

afwaskeuken Beluga Loves You

Waar Sjoerd Henstra eerst een heuse horecatijger was, heeft hij in 2016 de switch gemaakt naar de voedselindustrie omdat hij een ‘scheurtje’ in de markt zag. Het scheurtje bleek echter een diep gat en dat hij vulde dit met zijn bedrijf Raaskal. Het bedrijf is in slechts enkele jaren uitgegroeid tot een serieuze speler en leverancier van retail, horeca, zorg, catering en industrie. Die groei maakt dat Raaskal regelmatig investeert in nieuwe technologieën, zoals verpakkingsmachines en ook professionele vaatwasmachines..

Sjoerd Henstra vertelt over de oprichting van Raaskal: “Raaskal is geboren als oplossing voor een bestaand en alsmaar groter wordend probleem, een groeiende foodmarkt/ horecamarkt en een krimpend aanbod van werknemers/koks. Alle horeca-ondernemers willen een product leveren wat de buurman niet heeft. Dat betekent dat je het zelf moet maken, maar daarvoor heb je handjes nodig. Die handjes leveren wij. Wij ontwikkelen complete producten, basis ingrediënten, toevoegingen en maatwerkrecepturen. En geen van onze producten bevatten ongewenste ingrediënten of E-nummers. Wij willen restaurantwaardige kwaliteit in plaats van industrievoer, zodat er nooit afbreuk plaatsvindt aan de identiteit van het product”, aldus Sjoerd. “Om dit te verwezenlijken, passen wij ons aan aan de receptuur, niet andersom.”

Groei tijdens corona

Innovatie is een belangrijk streven voor Sjoerd: “Binnen mijn bedrijf wil ik meer dan alleen doelstellingen halen, ik wil innovatie.” Met deze mindset is Raaskal flink gegroeid in de afgelopen 6 jaar. Met 61 werknemers, 2 locaties en 6 productiekeuken worden er ongeveer 400 verschillende producten ontwikkeld voor vrijwel alle supermarkten en zelfs hotelketens wereldwijd. Bekende merken als Oma’s Soep en Mama Deli zijn geboren bij Raaskal. Sjoerd: “Voor de coronapandemie bedienden wij vooral horecaketens. Bij de eerste lockdown in maart 2020 daalde onze omzet dan ook met 60%. Daarentegen hebben we andere markten weten aan te boren.” De flexibele werkwijze van Raaskal begon zijn vruchten af te werpen. “Waar anderen links gaan, willen wij juist rechts gaan. Grote, logge bedrijven zijn niet in staat om meteen te reageren wanneer de markt vraagt om een bepaald product, wij kunnen dat wel en dat is onze kracht geweest tijdens de coronapandemie.

Eiwitten stollen

Voor de productie van de vriesverse babyvoeding van Mama Deli werd een nieuwe bedrijfsruimte aan de overzijde van het bestaande pand aangekocht en ingericht. Beide panden zijn zo ingericht dat contact met de buitenwereld zo veel mogelijk wordt vermeden om bacteriën buiten te houden. Daarom zijn de wanden binnenin zijn zo glad mogelijk en zijn er zo min mogelijk naden en kieren. Ook bij de keuze voor een vaatwasmachine speelde het elimineren van pathogenen een belangrijke rol. Sjoerd legt uit: “In de voedingsmiddelen is het buitenhouden van bacteriën uiteraard een must. Het was daarom een harde eis dat de vaatwasmachine op hoge temperatuur naspoelt. Boven de 70°C stoppen eiwitten met stollen en gaan bacteriën dood. Daarnaast is het van belang dat een machine weinig naden, kieren en randjes heeft en goed schoongemaakt kan worden, zodat bacteriën zich hier niet kunnen gaan nestelen.”

Met die harde eisen ging Sjoerd op zoek naar een bandvaatwasmachine om de materialen die gebruikt worden in de productiekeuken van de babyvoeding te reinigen. Voor de productie worden alleen al 3 à 400 1/1 GN bakken per uur gebruikt. “Als voormalig eigenaar van een luxe strandclub had ik al goede ervaringen met de voorladers en doorschuifvaatwassers van RHIMA. En in onze eerste bedrijfslocatie, waar we voornamelijk voor cateraars en horecaketens produceren, draait dagelijks 8 uur een RHIMA WD-12 doorschuifvaatwasser. Voor mij was het daarom duidelijk dat RHIMA ook hiervoor de machine moest leveren. Omdat het een flinke investering betrof, hebben we toch nog andere partijen uitgenodigd. Maar we kwamen gelukkig tot de conclusie dat RHIMA het beste product kon leveren.” In oktober 2021 werd de RHIMA WD-B 600 GREEN bandvaatwasser de nieuwe bedrijfshal binnengebracht.

Robuuste afwerking

Groter worden als bedrijf is natuurlijk fijn, maar niet Sjoerd zijn prioriteit. Hij stelt dat de capaciteit van de productie wel gedragen moet kunnen worden en dat groter worden altijd hand in hand moet gaan met moderniteit. Een RHIMA-vaatwasmachine past binnen deze filosofie omdat kwaliteit en duurzaamheid altijd op nummer 1 staan. De robuuste afwerking en de bouwkwaliteit van de machines zorgen voor een betrouwbaar product. “Een vaatwasmachine mag nooit stilvallen, je moet erop kunnen vertrouwen dat deze altijd werkt en het proces continu is”, benadrukt Sjoerd. “En als het dan misgaat, wil je dat de leverancier voldoende onderdelen op voorraad heeft en snel service kan verlenen. Die garantie kan RHIMA bieden. Daarnaast is de machine eenvoudig in dagelijks gebruik, goed te reinigen en heeft het vlakke deuren zonder opstaande randjes. Dat maakt het hygiënisch. De machine registreert bovendien op welke temperatuur er wordt nagespoeld en maakt het wasprogramma niet af als de benodigde temperatuur niet wordt behaald.”

De bandvaatwasmachine is aangeschaft met oog op de toekomst. Zodra de productie van vriesverse babyvoeding zal toenemen, zal de vaatwasmachine op volle kracht komen te draaien. Sjoerd besluit: “Ons team bestaat uit mensen met een wedstrijdmentaliteit en we zijn nog lang niet uitgespeeld. We hebben in ieder geval een vaatwasmachine in huis die ons tempo aan kan.

“Ons team bestaat uit mensen met een wedstrijdmentaliteit en we zijn nog lang niet uitgespeeld. We hebben in ieder geval een vaatwasmachine in huis die ons tempo aan kan."

Uw keuken naar een hoger niveau brengen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Bacteriën worden buitengehouden dankzij de hoge temperaturen van de naspoeling en de afwerking van de machine

 • 2

  De robuuste afwerking en de bouwkwaliteit van de machines zorgen voor een betrouwbaar product

 • 3

  Aanschaf van de bandvaatwasmachine met oog op de toekomst

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-B 600 GREEN bandvaatwasser

 • 2

  RHIMA WD-12 doorschuifvaatwasser

 • 3

  Diverse aan- en afvoertafels