Hidrodoe

Optimaal gebruik van beperkte ruimte spoelkeuken bij Hidrodoe

Hidrodoe kiest voor optimale inrichting van een kleine spoelkeuken

In Herentals (België) bevindt zich, diep verscholen in de bossen, het waterdoe-centrum Hidrodoe. Hier beleven kinderen van 3 tot 14 jaar al spelenderwijs alle aspecten van water. Hidrodoe werd in 2003 opgericht door PIDPA, het integraal waterbedrijf van de provincie Antwerpen met als doel kinderen ‘water’-bewuster te maken, bijvoorbeeld door hen aan te zetten tot het drinken van kraanwater in plaats van water uit plastic flessen. Het centrum trekt jaarlijks zo’n 55.000 bezoekers.

België kent een aantal grote watermerken. Dat maakt dat Belgen vaak eerder naar een fles grijpen als ze water willen drinken, dan naar de kraan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. Annemie Campforts, verantwoordelijk voor de exploitatie bij Hidrodoe: “In de afgelopen 20 jaar is dat gelukkig veranderd, mede door de inzet van PIDPA. Zo sponsorden zij drinkwaterfonteinen op scholen, hielden zij rondleidingen door waterproductiecentra en in 2003 werd Hidrodoe geopend. Dit alles heeft ertoe geleid dat er nu meer kraanwater wordt geconsumeerd, maar we zijn er nog niet.”

Snelle levering

Door de week vinden vooral scholieren de weg naar Hidrodoe. In het weekend en tijdens schoolvakanties zijn dat voornamelijk gezinnen. In het watercafé eten scholieren hun eigen lunch, maar kunnen particulieren uit de kleine keuken allerlei lekkers kopen en nuttigen. Uiteraard is kraanwater gratis verkrijgbaar in het café, zowel plat als bruisend. “Wij verkopen drinkbekers voor bezoekers om die via de tap in het watercafé te vullen”, aldus Annemie. “Dat past natuurlijk helemaal bij onze duurzaamheid gedachtengoed. Maar natuurlijk kun je ook iets anders drinken dan water als je wilt.”

In de zomerperiode beleeft het watercafé een piekbelasting. Annemie: “De scholieren nuttigen namelijk hun eigen lunch en drinken alleen water uit herbruikbare drinkbekers. In de zomer en ook in het weekend hebben we veel particuliere bezoeker en dus meer servies en glaswerk dat moet worden gewassen. We wassen trouwens ook de 3D-brillen uit de filmzaal in de vaatwasmachine.”

In de spoelkeuken stond een doorschuifvaatwasser die aan vervanging toe was en nu net voor de zomer van 2021 is verwisseld door een RHIMA WD-6 doorschuifvaatwasser. Annemie legt uit: “De oude machine was 8 jaar oud en had zijn beste tijd gehad. We merkten dat het wasresultaat niet meer optimaal was. We zochten een nieuwe, duurzame machine en wel op korte termijn, namelijk nog voor de start van de zomer.”

Geïntegreerde afvalbakken

Via het moederbedrijf PIDPA kwam Hidrodoe in contact met RHIMA. “Op het hoofdkantoor van PIDPA staat ook een RHIMA vaatwasmachine en daar is men zeer tevreden over”, aldus Annemie. “Daarom was de keuze snel gemaakt. En gelukkig wist RHIMA de machine ook nog op tijd te leveren en te installeren.” Naast de machine werd er flink wat aandacht besteed aan de inrichting van de spoelkeuken. “In de oude situatie hadden we veel afvalbakken in de keuken staan en die namen veel ruimte in”, aldus Annemie.

Optimaal ruimtegebruik

RHIMA ontwierp en maakte een aanvoertafel op maat, geheel uitgewerkt als kast met geïntegreerde en dus weggewerkte afvalbakken voor voedingsafval en restafval. Ook werd in het raamkozijn een extra schap gemaakt om vuile vaat en reserve waskorven te plaatsen. De afvoertafel is afgewerkt met spatwand en schuifdeuren. “Alles zit nu netjes achter de schuifdeuren en de afvalbakken zijn weggewerkt. We maken nu optimaal gebruik van de beperkte ruimte in de spoelkeuken”, concludeert Annemie.

Highlights
  • 1

    Beperkte ruimte in de spoelkeuken

  • 2

    Snelle levertijd benodigd

  • 3

    Aanvoertafel op maat, geheel uitgewerkt als kast met geïntegreerde afvalbakken

  • 4

    Extra schap in het raamkozijn

Apparatuur
  • 1

    RHIMA WD-6 GREEN Plus doorschuifvaatwasser

  • 2

    Maatwerk aanvoertafel met geïntegreerde (weggewerkte) afvalbakken