Novotel Amsterdam City

Novotel Amsterdam City zocht een machine met grote capaciteit

RHIMA levert topresultaat bij intensieve gebruiker Novotel Amsterdam City

spoelkeuken bij Novotel

Op loopafstand van conferentiecentrum Amsterdam RAI ligt het 4-sterren hotel Novotel Amsterdam City. Met 610 kamers is dit één van de grootste hotels van Amsterdam. De nadruk ligt op corporate business, zijn er geen zakenreizigers dan wordt het hotel bezocht door de vele vakantiegangers. Eigenlijk staat het hier nooit stil en dat merkt men zeker ook in de spoelkeuken waar de nieuwe wasstraat van RHIMA ruim 18 uur per dag dienstdoet.

Intensief gebruik

Onze spoelkeuken wordt superintensief gebruikt,” aldus Marc Wilders, Chief Engineer bij Novotel Amsterdam City. “We bieden ontbijt, lunch en diner voor onze hotelgasten, maar ook voor ruim 120 medewerkers. Daarnaast zijn er dagelijks evenementen in ons zalencomplex met honderden gasten. Het is hier dus een drukke van jewelste en daarom hebben wij een kwalitatieve vaatwasmachine nodig met grote capaciteit die gegarandeerd altijd draait en een goed wasresultaat levert.” Sinds oktober 2022 is in de spoelkeuken een nieuwe RHIMA WD-333 korventransportmachine met een PRM 60 voorspoelmachine geïnstalleerd om aan die eis te kunnen voldoen. De nieuwe spoelkeuken bevat daarnaast een debrasseerstation met ruimte voor 14 vaatkorven en een lange uitlooprollertafel met uitneembare cassettes. De installatie draait bovendien op omgekeerde osmose water wat zorgt voor vlekvrij bestek en glaswerk.

Marc Wilders vervolgt: “Op dezelfde plek waar nu de nieuwe machine staat, hadden we voorheen ook een RHIMA korventransportmachine staan die ruim 17 jaar naar volle tevredenheid heeft gedraaid. Omdat de vloer in de spoelkeuken aan vervanging toe was, adviseerde ik om direct ook te investeren in een nieuwe vaatwasmachine. Gelukkig is het management daarin meegegaan. Eigenlijk was het voor mij duidelijk dat we weer voor een RHIMA moesten gaan. Wij hebben goede ervaringen met RHIMA en zij denken goed mee.”

Zo adviseerde de accountmanager van RHIMA om de uitlooprollertafel niet langer achter een 180° bocht te plaatsen, maar te vervangen door een 90° bocht. De wasstraat komt zo in een L-vorm opstelling te staan waardoor de korven met schone vaat op de uitlooprollertafel vanaf beide kanten van de tafel leeggehaald en opgeruimd kunnen worden, hetgeen veel efficiënter is. “We werken met 4 vaste afwasmedewerkers en op drukke dagen vullen we dit aan met uitzendkrachten”, zegt Marc Wilders. “Het scheelt daarom kosten als we met minder mankracht efficiënter kunnen werken. Daarnaast is er nu een betere scheiding tussen de vuile en schone vaat omdat de uitlooprollertafel niet langer richting de vuile kant loopt.” Door de uitvoerrollertafel op deze manier te plaatsen, hoeft men voor het schoonmaken ook niet meer de tafel heen en weer te verplaatsen waardoor er minder beschadiging aan de vloer plaatsvindt en de vloer veel langer meegaat.

Voorspoelen overbodig

Nieuw in deze opstelling is ook de RHIMA PRM 60 voorwasmachine die geplaatst is voor de korventransportmachine aan dezelfde transportband. De korven met vuile vaat op transportband gaan eerst door de voorwasmachine en daarna in de korventransportmachine. De PRM 60 vervangt de handmatige voorspoeldouche. Anders dan de voorspoeldouche hergebruikt de PRM 60 warm afvalwater van de vaatwasmachine waarin nog enig wasmiddel zit. Daarnaast wast de PRM 60 de vaat niet alleen van boven, maar ook van onder. Dit betekent dat de vaat beter wordt voorgewassen en dit tegen lagere kosten. Er wordt immers geen schoon water verbruikt, maar water dat anders in de afvoer verdwijnt. Tot slot is er ook aan energiebesparing gedacht. De RHIMA WD-333 korventransportmachine gebruikt de uitgaande stoom om energie terug te winnen. Het voordeel hiervan is ook dat er minder condens in de ruimte wordt afgegeven door de machine en dat resulteert in een betere werkomgeving.

Tijdelijke wasstraat

Vrijwel alle materialen worden met de RHIMA korventransportmachine gewassen, van glaswerk, bestek en borden, tot potten, pannen en gastronorm bakken. Dit geeft de nodige uitdaging en juist daarom is een goede werkwijze belangrijk. Wanneer de machine in de ochtend schoon opstart, wordt allereerst het glaswerk gewassen. Door de aangesloten osmose installatie is het niet nodig om het glaswerk te poleren. Gaande de dag worden de materialen met grove vervuiling gewassen, zodat het waswater lang schoon blijft en het wasresultaat goed is.

“Dit was het eerste grote project wat ik in deze functie bij Novotel organiseerde en ik ben zeer tevreden over het resultaat”, concludeert Marc Wilders. “Toen we bezig waren met de vloer, realiseerde RHIMA voor ons een tijdelijke wasstraat in een ruimte hiernaast. Daar hebben we een week of 5 de vaat gewassen. Eigenlijk was deze ruimte niet heel geschikt, dus medewerkers waren blij toen de nieuwe korventransportmachine werd geleverd. En een groot voordeel van eenzelfde type machine is dat afwasmedewerkers er al bekend mee zijn. Zij hadden geen instructies nodig voor de nieuwe vaatwasmachine en konden direct aan de slag. De machine levert een topresultaat en ik heb er geen omkijken naar.”

Ook op zoek naar een topresultaat in uw spoelkeuken ? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Uitlooprollertafel in 90 graden voor betere efficiëntie

 • 2

  Vervanging van handmatig voorspoelen met PRM 60

 • 3

  Tijdelijke wasstraat voor verbouwing

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-333 korventransportmachine

 • 2

  RHIMA PRM 60 voorspoelmachine

 • 3

  Debrasseerstation

 • 4

  Uitlooprollertafel