Marfo

Marfo bespaart op manuren en creëert een arbo verantwoorde werkplek dankzij RHIMA

Efficiënter wassen dankzij een seperate vaatwasmachine 

regaalbakken reinigen met wasmachine width=

De wereld van gemaksmaaltijden veranderen door de introductie van innovatieve en gezonde maaltijdconcepten. Dit is de visie van Marfo en dat verwezenlijken ze door met authentieke smaken en de beste, lokale ingrediënten te werken. Het idee ontstond meer dan 50 jaar geleden in een hotelkeuken waar maaltijden gemaakt werden voor bedrijven in de buurt. Al snel werd Marfo overgenomen door Martinair Food en sindsdien voorziet Marfo wereldwijd luchtvaartmaatschappij van vliegtuigmaaltijden.

Marfo op verschillende markten

De ontwikkelingen bij Marfo zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen, doordat het bedrijf zich ook op andere markten is gaan richten zoals gezondheidzorg, retail en defensie. Met het label Chef Martin bijvoorbeeld richt Marfo zich binnen ziekenhuizen op het serveren van gerechten die zijn afgestemd op de behoeften van de patiënten. Ook de overname in 2019 door het Franse Fleury Michon, marktleider in Europa en Amerika in vriesverse maaltijdconcepten voor luchtvaartmaatschappijen, deed een duit in het zakje. Marfo staat bekend om hun kwaliteit en dit is meer dan enkel de versheid van hun maaltijden. Bij kwaliteit komt namelijk ook verpakking, vervoer en hygiëne kijken. Bij hygiëne kan RHIMA een handje helpen.   

In hoogtijdagen wordt er tussen de 600 en 800 kilogram aan maaltijden per dag gemaakt. Al dat voedsel moet natuurlijk gemaakt, opgeslagen, behandeld, vervoerd en getest worden. Daarvoor wordt divers, groot en klein keukengerei gebruikt. Zo worden dagelijks honderden bakken, kratten, potten, pannen, bakplaten en nog veel meer ingezet. Deze processen gebeuren dankzij de inzet van ongeveer 200 medewerkers die in Lelystad vanuit het Marfo Foodservice hoofdkantoor werken. Het bedrijf werkt met veel uitzendkrachten en de roulatie van nieuwe medewerkers is daarom hoog. Zo ook in de spoelruimte.

Specifieker wassen

De grotere materialen worden bij Marfo gereinigd met behulp van een op maat gemaakte krattenwasstraat. Kleiner keukengerei, zoals lepels, spatels, emmers, vergieten en aluminium bakplaten, werd tot voor kort handmatig gereinigd. “Dit kostte veel manuren en het was Arbo technisch niet verantwoord”, aldus Rick Rumuller, het hoofd van de technische dienst. Hij koos er daarom voor om naast de krattenwasstraat een separate RHIMA DR 480E pannen- en gereedschapsvaatwasmachine aan te schaffen waardoor het handmatig reinigen tot een minimum wordt beperkt. “Dankzij deze pannenwasmachine weet ik zeker dat we nu continu een gestandaardiseerde kwaliteit kunnen behalen qua reiniging. In een bedrijf waar de wisseling van medewerkers hoog is, is het fijn als er gestandaardiseerde processen zijn en dat we niet afhankelijk zijn van bepaalde protocollen die een hoop tijd, energie en naleving kosten”, aldus Rick.

De RHIMA DR 480E valt onder de EIA-regeling wat gunstig is vanuit een duurzaam en een financieel oogpunt. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de Nederlandse overheid ondernemers steunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ook hoefde Marfo geen extra afzuigkap te plaatsen in de spoelruimte doordat de pannenwasser is voorzien van een ingebouwde wasemcondensunit.

Waardevolle investering

Dankzij de overname door Fleury Michon kreeg Rick meer speelruimte om nieuwe investeringen te doen, maar dat had wat hem betreft ook eerder gemogen: “De aanschaf van de RHIMA DR 480 hadden we mijns inziens al 10 jaar eerder moeten doen. Met een terugverdientijd van een half jaar door besparing op personeelskosten is dit een geweldige investering geweest. De pannenwasser geeft heel veel rust in de spoelruimte omdat de medewerkers even geen omkijken hebben naar dit kleinere materiaal en daar krijgen de medewerkers en lach van op hun gezicht. Dat is een fijne bijkomstigheid.”

“De pannenwasser geeft heel veel rust in de spoelruimte omdat de medewerkers even geen omkijken hebben naar dit kleinere materiaal en daar krijgen de medewerkers en lach van op hun gezicht. Dat is een fijne bijkomstigheid.”

Ook zeker weten dat uw vaatwerk brandschoon is? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Een terugverdientijd van een half jaar

 • 2

  De machine valt onder de E.I.A.-regeling waardoor het bedrijf tot wel 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen kan aftrekken.

 • 3

  De aanschaf van de professionele vaatwasser bespaart tijd en is Arbo technisch verantwoord.

 • 4

  Voldoen aan hoge hygiënestandaard

Apparatuur
 • 1

  RHIMA DR 480E