La Fève

Meer tijd voor sterrenchocolade dankzij RHIMA pannenwasser.

1,5 uur besparing in arbeidskracht door pannenwasser

gereedschapwasmachine voor chocolade mallen

Het chocolade atelier la Fève in Maastricht is al jaren dé hofleverancier voor diverse sterrenrestaurants. Aan restaurants als Beluga Loves You, Inter Scaldes en Bolenius levert la Fève onder meer exclusieve handgemaakte bonbons en tailormade desserts. Met tien Michelin sterrenkoks uit Nederland en België, waaronder Servais, heeft la Fève tien verschillende bonbons ontwikkeld. Deze bonbons worden gepresenteerd onder de naam Sterrenbonbons. Meester chocolatier Geert-Jan Heesterbeek was altijd van mening dat afwassen niet tijdens het productieproces kon, maar sinds een paar jaar is het tegendeel bewezen.

In 2010 start Geert-Jan met zijn vrouw Mirelle Haex het bedrijf la Fève chocolade & dessert. Voor die tijd was hij werkzaam bij diverse toprestaurants. Maar sinds 2000 legt hij zich volledig toe op het creëren van de beste bonbons, chocolade creaties en desserts. Bij la Fève draait het om kwaliteit, innovatie en service. Zo heeft Geert-Jan in 2009 de wedstrijd ‘De lekkerste bonbon van Nederland’ gewonnen.

Afwassen een dagtaak

In 2010 start Geert-Jan met zijn vrouw Mirelle Haex het bedrijf la Fève chocolade & dessert. Voor die tijd was hij werkzaam bij diverse toprestaurants. Maar sinds 2000 legt hij zich volledig toe op het creëren van de beste bonbons, chocolade creaties en desserts. Bij la Fève draait het om kwaliteit, innovatie en service. Zo heeft Geert-Jan in 2009 de wedstrijd ‘De lekkerste bonbon van Nederland’ gewonnen.

In het productieproces van deze lekkernijen is het van belang om de ruimte vochtvrij te houden. “Chocolade slaat grijs uit als het wordt gemaakt of bewaard in een vochtige ruimte”, aldus Geert-Jan. “Het afwassen van het keukengerei, emmers, bakplaten, potten en pannen deden wij dus ook nooit tijdens de productie en ook niet machinaal. Dat betekende dat het wassen van deze materialen een hele dagtaak was, maar dan wel tussen de bedrijven door.” Na een aantal jaar besloot Geert-Jan dat dit sneller en efficiënter moest kunnen en verdiepte hij zich in de mogelijkheden van een professionele vaatwasmachine. “Op een gegeven moment moet je investeren om echt stappen te kunnen maken”, concludeert Geert-Jan.

Wasemcondensunit

Via sterrenchef Servais Tielman van Beluga Loves You maakte Geert-Jan kennis met de machines van RHIMA. Omdat Geert-Jan initiatiefnemer is van de Sterrenbonbons had hij al frequent contact met Servais. Geert-Jan: “Ik ben in de spoelkeuken bij Beluga een kijkje gaan nemen naar de RHIMA pannenwasmachines. De grote capaciteit van de machine en de solide RVS spoelarmen vielen mij direct op. Daarop nodigde ik RHIMA uit voor een gesprek en ik liet hen mijn twijfels horen over de afgifte van warmte en vocht in ons atelier. De accountmanager van RHIMA wist mijn twijfels weg te nemen door de werking van de wasemcondensunit uit te leggen. De DR 180 pannenwasmachine die wij hebben aangeschaft is uitgebreid met een zo’n geïntegreerde wasemcondensunit en dat werkt fantastisch. Er is vrijwel geen stoomafgifte in de keuken.” Daarnaast is Geert-Jan blij met de hoogte van de machine. “Zelfs bakplaten van 60 x 80 passen met gemak.”

In de doorloop tussen het atelier en de verpakkingsruimte is nu de wasmachine inclusief waterontharder, nieuwe werkbank en spoelbak geplaatst. Dankzij de wasemcondensunit is het niet nodig om de tussendeur tussen deze ruimtes te sluiten. Onze leidinggevende Ben Lenzen vertelt over de tijdswinst die wordt gemaakt met de wasmachine: “De persoon die de afwas doet, springt nu bij in de productie van de bonbons. Ik denk dat we zeker 1,5 uur per dag besparen ten opzichte van handmatig wassen. En bij het maken van desserts is dat nog meer, want daarvoor gebruiken we veel materialen. Ook merk je dat de materialen veel schoner zijn nu we met de machine wassen. Bij de rubberen siliconen mallen die wij bijvoorbeeld gebruiken voor chocolademousse bleef er na het wassen altijd een vettig laagje achter. Dat is nu niet meer het geval. 

Naast het leveren aan sterrenrestaurants heeft la Fève een succesvolle webshop in het leven geroepen. Deze webshop is zelfs zo succesvol dat Geert-Jan soms de webshop moet sluiten om de productie aan te kunnen. Het succes van la Fève maakt wel dat de huidige bedrijfsruimte wellicht te klein wordt. Geert-Jan: “Als we ooit gaan verhuizen dan krijgt de RHIMA pannenwasmachine wederom een mooi plekje. We kunnen nu niet meer zonder.”

“Als we ooit gaan verhuizen dan krijgt de RHIMA pannenwasmachine wederom een mooi plekje. We kunnen nu niet meer zonder.”
Highlights
 • 1

  1,5 uur tijdbesparing arbeidskracht per dag

 • 2

  Wasemcondensunit zorgt voor ideale werkruimte

 • 3

  Perfecte reiniging van vettig gereedschap en mallen

Apparatuur
 • 1

  RHIMA DR 180 pannenwasmachine inclusief wasemcondensunit

 • 2

  RHIMA waterontharder

 • 3

  RHIMA werktafel met spoelbak