Vleesbedrijf Bolscher

Volledig automatische krattenwasinstallatie met een capaciteit van 600 kratten per uur.

Krattenwasinstallatie voor betere hygiëne en lager energieverbruik

Vleesbedrijf Bolscher uit Enschede is een prachtig familiebedrijf met 80 medewerkers die maar 1 doel voor ogen hebben, het leveren van de mooiste vleesproducten. Met de beste selectie van vlees uit de hele wereld en het brede aanbod weten zij hun klanten steeds weer te verrassen.

Hygiënisch, laag energieverbruik, uitmuntend droogresultaat

Bolscher gebruikt dagelijks veel kratten binnen productie en voor transport naar hun klanten. Om deze te wassen heeft RHIMA een volledig automatische krattenwasinstallatie met een capaciteit van 600 kratten per uur geleverd. De hele installatie is speciaal voor Bolscher ontworpen om hygiëne, duurzaamheid en een hoog prestatieniveau te kunnen garanderen. Daarnaast is Bolscher continue op zoek naar mogelijkheden om hun energieverbruik tot een minimum te beperken en zoveel mogelijk restwarmte, elders uit het bedrijf, her te gebruiken.

Door het hoge afwerkingsniveau en de volledig mechanisch te liften kap kan vuil zich nergens ophopen, is de machine zeer eenvoudig te reinigen en wordt contaminatie voorkomen.

Gebruik restwarmte

Het waswater wordt volledig verwarmd door restwarmte elders uit het bedrijf.  Voor de overdracht van de deze energie wordt gebruik gemaakt van een hygiënische en efficiënte warmte wisselaars. Roy Bolscher wilde ook een uitmuntend droogresultaat met zo min mogelijk energie. Bij een conventionele manier van drogen wordt verwarmde lucht over de kratten geblazen. Dit kost veel energie. Daarom is bij Bolscher gekozen om te drogen met een ‘spindryer’. Hierbij worden de kratten één voor één op zeer hoge snelheid gecentrifugeerd  (700 rpm) en wordt het energie verbruik met 90% verminderd. Het water dat ‘vrijkomt’ bij drogen wordt weer hergebruikt in de krattenwasmachine.

Bediend door 1 operator

De volledige installatie heeft naast de wasinstallatie en spindryer ook een bufferzone en automatische ontstapeling van de stapels kratten. Medewerkers uit productie zetten nu zelf de stapels kratten op de invoerbufferbaan waardoor de machine door één operator bediend kan worden. De uitvoerzijde van de lijn is alvast voorbereid om ook deze volledig te automatiseren.

Met deze high end was- en droog installatie is Bolscher voorbereid op de toekomst!

Highlights
 • 1

  Logistieke uitdaging

 • 2

  Besparing op arbeid, energie en water

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD 215T dienbladenwasmachine

 • 2

  RHIMA PRM voorwasmachine

 • 3

  RHIMA WD 243 ICS+ korventransportmachine

 • 4

  DR 365 pannenwasmachine