Jan Bax

Productiemedewerkers bij Jan Bax zijn efficiënter inzetbaar dankzij RHIMA pannenwasmachine

Jan Bax B.V. kan kwaliteit waarborgen dankzij RHIMA pannenwasmachine
 

nieuwe vaatwasmachine productiekeuken

In het nieuwe productiehuis van JanBax B.V., producent van ambachtelijke producten, in Veen staan de pannen met bosbessen op het open vuur en wordt er met de pollepel liefdevol in de pan geroeid wanneer wij het bedrijf bezoeken. De bosbessenjam is in de maak. Bij JanBax B.V. vind je geen grote installaties en géén lopende band, maar echte vakmensen die vol passie voedsel bereiden en handmatig verpakken. Zo kan het bedrijf de mooiste kwaliteit en de allerbeste smaak garanderen. Firma JanBax B.V. is inmiddels uitgegroeid tot dé leverancier voor boerderijwinkels, groente- en fruitzaken, speciaalzaken, kaaswinkels en de luxe afdelingen van supermarkten. Ze leveren exclusieve delicatessen zoals zuidvruchten, noten, likeuren, honing en dessertsausen. Allemaal naar eigen receptuur.

Aangekoekte suikers wegschrobben

Het dagelijkse proces waarbij alle producten zelf worden bereid en verpakt vraagt om een kwalitatief hoogwaardige locatie met dito (keuken)apparatuur. Toen in oktober van 2022 de deuren van het spiksplinternieuwe pand van Jan Bax zich openden, had RHIMA dealer Beuk Horeca onder andere maatwerk rvs week- en inpaktafels, een maatwerk kooktafel, ingrediëntenkar en de spoelkeuken geplaatst. In de spoelkeuken prijkt een nieuwe RHIMA DR 365E pannenwasmachine met VCW 601 waterontharder, waarin vooral pannen, spatels, rvs emmers, roerwerken en kratten worden gereinigd.

“Op onze oude locatie hadden we geen professionele vaatwasmachines en reinigden wij deze materialen allemaal met de hand”, aldus Jacco​​​​ Boeren, teamchef productie. “Je kunt je voorstellen dat in pannen waarin jam wordt gemaakt het suiker aangekoekt achter kan blijven. Er werd veel tijd besteedt aan het schrobben van de pannen en emmers. Toen bekend werd dat we gingen verhuizen naar een nieuw pand, kwam vanuit onze productieafdeling de wens voor een professionele pannen- en gereedschapswasmachine. Met het oog op voedselveiligheid en het waarborgen van de kwaliteit van onze producten, moesten we daar ook een professionaliseringsslag maken. Daarom hebben we een pannenwasmachine aangeschaft.”

Grote binnenruimte

Mark Thomassen, medewerker productie, vult aan: “Toen we handmatig afwasten, desinfecteerden we alle keukenmaterialen één keer per week nog extra. En je moest goed opletten dat er geen residuen van vaatwasmiddel op de gereinigde materialen zat. Met name het afwassen van de grote kratten die wij gebruiken voor opslag en bewerken van fruit en mosterd was lastig. Door de rechte hoeken was het heel moeilijk om de kratten altijd goed schoon te krijgen.” Dat probleem is met de nieuwe pannenwasmachine verholpen. De machines spoelt na met naspoelwater met een temperatuur van 85 °C. Door grote binnenruimte van de machine kunnen de grote kratten 80x60 cm eenvoudig in de standaard rvs korf worden geplaatst. De automatische zeepdosering zorgt ervoor dat er altijd voldoende vaatwasmiddel wordt gedoseerd. Voor het reinigen van veel verschillend materiaal en relatief zware vervuiling wordt RHIMA Pro Wash Liquid vaatwasmiddel ingezet.

"Het belangrijkste is dat alles wat wordt gewassen met de vaatwasmachine allemaal hetzelfde goede afwasresultaat heeft. Alle pannen komen schoon uit de machine, zelfs zonder aanslag van roet aan de onderzijde van de pan.”

“We gebruiken de programma’s van 3 en 6 minuten”, aldus Mark. “Het voordeel daarvan is dat de productiemedewerker in de tussentijd weer actief kan zijn met onze core business activiteiten. Onze medewerkers zijn dus efficiënter inzetbaar.” Om de voedselveiligheid te kunnen garanderen, worden materialen waarmee noten worden verwerkt aan het einde van de dag gereinigd, zodat direct daarna het waswater kan worden verwijderd.

“Het belangrijkste is dat alles wat wordt gewassen met de vaatwasmachine allemaal hetzelfde goede afwasresultaat heeft”, concludeert Jacco. “Alle pannen komen schoon uit de machine, zelfs zonder aanslag van roet aan de onderzijde van de pan. We zijn blij dat we deze topmachine hebben aangeschaft.”

Uw keuken naar een hoger niveau brengen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Altijd hetzelfde goede afwasresultaat

 • 2

  Productiemedewerkers zijn efficiënter inzetbaar

 • 3

  Handmatig moeilijk te wassen materialen eenvoudig reinigen

Apparatuur
 • 1

  RHIMA DR 365E pannen- en gereedschapwasmachine

 • 2

  VCW 601 waterontharder

 • 3

  RHIMA DR 50 voorlader voor in de ontwikkelruimte

 • 4

  Diverse aan- en afvoertafels