Intratuin Rhoon

Minder mankracht nodig door de RHIMA korventransportmachine

Intratuin Rhoon bespaart mankracht met RHIMA korventransportmachine

korventransportmachine bij intratuin rhoon

Wie denkt aan Intratuin, denkt vooral aan haar grote assortiment planten, tuinmeubelen, producten voor huisdieren, sfeer en kerst gerelateerde producten. Maar veel van de 69 Intratuin vestigingen beschikken daarnaast over een uitgebreide horecalocatie, de zogenoemde Proeftuinen. Bij Intratuin Rhoon is de Proeftuin en bijbehorende spoelkeuken in 2020 flink verbouwd. Jeroen Baars, algemeen manager horeca bij Intratuin Zevenhuizen, Pijnacker, Rhoon en Zoetermeer, vertelt hoe het restaurant onderdeel is geworden van de winkel.

Vernieuwd cateringconcept

“Met 23 jaar ervaring als Manager Operations bij La Place stapte Jeroen Baars in 2019 op het juiste moment in bij de restaurants van Intratuin Zevenhuizen, Pijnacker, Rhoon en Zoetermeer. Op dat moment was de ondernemer van deze locaties bezig met de ontwikkeling van een vernieuwd versconcept in samenwerking met Vermaat Catering. Dat concept, bestaande uit zelfbereide verse en verantwoorde producten, werd met hulp van Jeroen verder uitgewerkt en uiteindelijk toegepast op alle locaties. Jeroen Baars: “Voor de vier locaties die ik mag beheren, betekent dit versconcept dat 80 tot 90 procent van de gerechten zelf door ons worden gemaakt en we dus minder gebruik maken van kant-en-klare producten. In Rhoon bijvoorbeeld hebben we continu vijf restaurantmedewerkers aan het werk voor de bereiding van het ontbijt, tussendoortjes, gebak, sandwiches en diverse warme gerechten. Dit restaurant is steeds meer een reden voor klanten om naar Intratuin te komen. Ze kunnen vanaf half 10 bij ons terecht voor ontbijt en we gaan tot laat door als er koopavonden zijn.”

In 2020 werd het restaurant in Rhoon flink uitgebreid en werd het qua oppervlakte twee keer zo groot. Naast het restaurant werd ook de ingang van het filiaal uitgebreid, kreeg dat een koffiecorner en werd een kas aan het restaurant gebouwd. “Die verbouwing zorgde ervoor dat we heel flexibel waren wat betreft de indeling van de keuken en spoelkeuken”, aldus Jeroen. “Op basis van mijn ervaringen en de vaatwasmachine die in Pijnacker staat, was het voor mij al heel snel duidelijk wat we qua apparatuur nodig hadden voor deze spoelkeuken. Vanuit de aanbesteding kwam RHIMA naar voren, een partij waarmee ik al ervaring had opgedaan bij La Place. Ik heb deze partij voorgesteld voor de spoelkeukenapparatuur.” Deze en alle overige keukenapparatuur werd geleverd via Van Gestel Grootkeukentechniek.

Lange afruimband

Wat belangrijk is voor de nieuwe spoelkeuken was volgens Jeroen dat het vaatwassysteem over een lange afruimband zou beschikken. “Een lange afruimband betekent dat je de vuile vaat kunt bufferen en dat de afwasmedewerker in rustige periodes bij kunnen springen in de keuken. En dat scheelt heel veel manuren en kunnen we efficiënter werken. De investering betaalt zich dus daarmee terug, want die handjes hebben we heel hard nodig in de keuken. Zeker richting de kerstperiode.” Aan het einde van de lange afruimband wordt de vaat in de ergonomisch hoog-laag sorteerunit gesorteerd op type vaat en worden de lege dienbladen opgevangen in een lowerator. De volle vaatwaskorven kunnen vervolgens op de automatische aanvoerband geschoven worden zodat ze direct door de RHIMA WD-241 korventransportmachine gaan. Aan het uiteinde van de korventransportmachine is een extra lange afruimband gecreëerd voor 7 vaatwaskorven, zodat ook hier niet direct urgentie is om de vaatkorven op te ruimen. Bestek wordt na de reiniging gecontroleerd en gesorteerd en gaan dan een tweede maal door de vaatwasmachine. Jeroen vertelt: “Deze manier van sorteren, wassen en opruimen scheelt heel veel tijd ten opzichte van de vorige installatie, waarbij we de korven handmatig in de machine moesten duwen. Dat maakt dat onze medewerkers het helemaal niet erg vinden om in de spoelkeuken te staan. Daarnaast kunnen ze het afwaswerk afwisselen met koken.”

Duurzaamheid

Ook qua duurzaamheid heeft Intratuin Rhoon met de nieuwe RHIMA vaatwasmachine veel progressie gemaakt. “Duurzaamheid neemt een belangrijke plek in binnen het beleid van Intratuin”, aldus Jeroen. “Zo heeft deze vestiging 1.200 zonnepanelen op het dak en hebben we een waterbuffer waarin regenwater wordt opgevangen wat we gebruiken voor het bewateren van de planten. Wij merken dat deze nieuwe RHIMA korventransportmachine veel minder vaatwasmiddel en water gebruikt dan de vaatwasmachine die we bijvoorbeeld in Pijnacker gebruiken.” Het is daarom ook dat op de locatie in Zevenhuizen ook al gekozen is voor een korventransportmachine van RHIMA, echter dan zonder afruimband omdat de ruimte dat niet toeliet. Jeroen besluit: ”We krijgen weleens bezoek van medewerkers van andere Intratuin-vestigingen en die zijn dan onder de indruk van onze keuken en spoelkeuken. Ze willen allemaal wel zo’n efficiënte installatie.” 

”We krijgen weleens bezoek van medewerkers van andere Intratuinvestigingen en die zijn dan onder de indruk van onze keuken en spoelkeuken. Ze willen allemaal wel zo’n efficiënte installatie.”
Highlights
 • 1

  Veel progressie in duurzaamheid

 • 2

  Minder vaatwasmiddel en water verbruikt dan voorheen

 • 3

  Extra lange afruimband gecreëerd

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-241 korventransportmachine