Veera

De kracht van een voorwasmachine in een Indiaans restaurant waar veel rijst en curry's worden bereid.

Machinaal voorspoelen essentieel bij Indiaas restaurant Veera

 

niet meer voorspoelen in afwaskeuken


Na het succes van Indiaas restaurant 91 Spices in Rotterdam opende eigenaar Mohamed El Marajie medio 2022 een tweede Indiaas restaurant in Eindhoven, genaamd Veera. Vanuit het modern ontworpen restaurant kun je via de open keuken zien hoe Indiase koks de meest smaakvolle Indiase gerechten bereiden.

Het idee van Mohamed om een Indiaas restaurant te starten in Rotterdam kwam tijdens de vele buitenlandse reisjes die hij aan het begin van zijn carrière maakte. Gedurende de buitenlandse projecten die hij deed, at hij regelmatig Indiaas in onder andere Londen, Dubai of Singapore. Hier werd dan ook het idee geboren om een restaurant in ‘duizend-en-een-nacht’-stijl te starten in Rotterdam, de stad waar zijn hindoestaanse schoonfamilie vandaan komt. Mede door de grote hindoestaanse achterban kende restaurant 91 Spices een vliegende start.

Klad erin

Op de locatie in Rotterdam was de spoelkeukenapparatuur vaak onderwerp van gesprek. Mohamed legt uit: “We hadden hier een professionele vaatwasmachine staan van een ander merk, maar ik was helaas niet tevreden over het wasresultaat. We hadden een afwasser die de vaat voorspoelde, maar je zag dat de klad erin kwam als de druk in de spoelkeuken toenam. Dat is een logisch verschijnsel.” Doordat er bij 91 Spices veel gewerkt wordt met curries en rijst en er niet altijd even goed voorgespoeld werd, moest de wastank regelmatig ververst worden om goed wasresultaat te behalen. Curries lossen op in het water, waardoor het waswater smerig wordt. Ook lag het filter snel vol met etensresten.” Mohamed ging daarom op zoek naar een methode om het proces rondom het voorspoelen te verbeteren en werd getriggerd door de voorwasmachine PRM van RHIMA.

De PRM voorwasmachine van RHIMA is een doorschuiver die voor de hoofwasmachine wordt geplaatst en de vuile vaat voorspoelt met het afvoerwater van de hoofdwas. Dit water bevat nog wat vaatwasmiddel en zou normaal gesproken direct de afvoer in gaan. Nu wordt het water hergebruikt waardoor water wordt bespaard. Doordat de PRM alles perfect voorspoelt en het vuil opvangt, is de continuïteit van het waswater beter gehandhaafd en is de kwaliteit over de gehele avond gewaarborgd. “Het voordeel hiervan is dat we niet langer afhankelijk zijn van het handmatig voorspoelen en dat de vaat altijd met dezelfde kwaliteit voorspoeling in de hoofdwasmachine gaat.” Het water van de hoofdwasmachine blijft langer schoon en er is ook minder vaatwasmiddel nodig. “Naast deze voorwasmachine was ik erg onder de indruk van de persoonlijke benadering van RHIMA tijdens het intekenen en inmeten van de vaatwasopstelling,” aldus Mohamed. “Ze dachten echt mee over de meest logische en efficiënte indeling. Dit was de reden waarom ik RHIMA weer gevraagd heb om mee te denken bij de bouw van de spoelkeuken van restaurant Veera in Eindhoven.”

Vaat sorteren

Hassan Bouchentouf is zowel voor de locatie in Rotterdam als Eindhoven verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen en apparatuur, waaronder de vaatwasmachines. “Restaurant Veera is pas net open en we moeten nog wat kinderziektes uit het proces halen. We merken dat we nog op zoek zijn naar de beste manier van werken in de spoelkeuken, maar we hebben in ieder geval de apparatuur in huis om snel te kunnen werken.” In de spoelkeuken van Veera werd een RHIMA WD-7 doorschuifvaatwasser met wederom een PRM voorwasmachine geplaatst. Aan de voorzijde staat een debrasseerstation en aanvoertafel met grote spoelbak. Al het glaswerk wordt bij de bar gereinigd in de RHIMA WD-4 Glass glazenspoelmachine met omgekeerde osmose installatie (RO 100i). “Wat ik vooral fijn aan de doorschuifmachine vind, is de automatische start,” zegt Hassan. “Wanneer de kap van de machine wordt gesloten, start het wasprogramma automatisch. Daarnaast is de werkplek lekker ruim opgezet. Je kunt als afwasser eenvoudig in je eentje deze spoelkeuken runnen, want met deze dubbele opstelling kunnen we heel veel vaat aan. Het is daarom dat bij ons bezorger en afwasser één functie is en kunnen we dus besparen op arbeidskosten. Als we er nu nog in slagen dat de bediening de vaat beter gesorteerd aanlevert, hebben we helemaal de meest efficiënte vaatwasopstelling die mogelijk is.”

"Wat ik vooral fijn aan de doorschuifmachine vind, is de automatische start. Wanneer de kap van de machine wordt gesloten, start het wasprogramma automatisch."

Ook geld op arbeidskrachten besparen?

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Niet afhankelijk van handmatig voorspoelen

 • 2

  Ondanks rijst en curries schoon waswater en wasresultaat

 • 3

  Ruime werkplek en minder afwaskracht nodig door PRM voorwasmachine

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-4 glazenspoelmachine

 • 2

  RO100i omgekeerde osmose installatie

 • 3

  PRM 7 GREEN voorwasmachine

 • 4

  WD 7 GREEN Plus doorschuifmachine

 • 5

  Diverse aan- en afvoertafels met extra grote spoelbak