Eendracht

Zeilschip Eendracht kan zorgeloos afwassen aan boord dankzij de WD-4 marine versie.

Zeilschip Eendracht vaart met speciale marine versie van RHIMA 

 

afwaskeuken Beluga Loves You


Aan de Rotterdamse Holland Amerikakade ligt een imposant zeilschip van bijna 60 meter lang en 13 meter breed. Zeilschip Eendracht behoort tot één van de grootste zeegaande zeilschepen van de Benelux. Stichting Zeilschip Eendracht exploiteert de driemaster en organiseert zeilreizen in alle soorten en maten vanuit thuishaven Rotterdam. Ruim dertien weken per jaar wordt het schip bemand door studenten die een maritieme opleiding volgen. Daarnaast kunnen bedrijven en groepen het schip afhuren voor een besloten tocht of evenement. Van de omzet die daarbij wordt gemaakt, organiseert de stichting bijzondere reizen voor wie buiten de boot dreigt te vallen.

Romy Goedhart, sales- en marketingmedewerker bij Stichting Zeilschip Eendracht, leidt ons rond op het schip. Zij is vooral gevallen voor de goede doelen functie van de stichting. “Wat ik heel bijzonder vind, is dat we reizen maken in samenwerking met goede doelen voor mensen die wel wat wind in de zeilen kunnen gebruiken. We varen bijvoorbeeld jaarlijks voor Stichting Het Vergeten Kind en de Voedselbank. Ondertussen heb ik verschillende dagtochten meegemaakt en met eigen ogen gezien wat dit met mensen doet.” De Eendracht is ongeveer 320 dagen per jaar op zee. De overige dagen worden gebruikt om onderhoud te plegen. Dit alles is mogelijk door de inzet van ruim 300 vrijwilligers, die zich vrijwillig inzetten om het schip te kunnen laten varen.

Lange termijn visie

“Bij onze stichting werken veel vrijwilligers en dan heb je vaak te maken met ambities en visies gericht op de korte termijn”, aldus André Bakker, technisch manager bij Zeilschip Eendracht. “Dat betekent dat er in het verleden werd gekozen voor goedkopere B-merken als het ging om apparatuur. Daar proberen wij nu verandering in te brengen door meer te denken aan de langere termijn. We investeren meer in professionele apparatuur waarvan onderdelen ook op lange termijn leverbaar zijn. Deze nieuwe visie gold ook voor de vervanging van onze verouderde vaatwasmachine.”

De vaatwasser die we hadden, heeft het slechts vijf jaar volgehouden”, aldus Romy. “Het probleem met deze machine was dat het geen afgesloten wastank had. Als het schip dan helling maakt op zee, kan het zijn dat de vaatwasser geen water kan pakken om te wassen. Hierdoor kon de vaatwasser op sommige momenten niet gebruikt worden.” Het was duidelijk dat de nieuwe vaatwasmachine hier een oplossing voor moest bieden.

Marine versie

André nam contact op met vakgenoten om te komen tot een lijst met A-kwaliteit vaatwasmachines. RHIMA kende hij zelf niet, maar werd erop gewezen door één van zijn kennissen. Vooral de mogelijkheid om de RHIMA WD-4 voorlader snel te kunnen leveren, gaf uiteindelijk de doorslag voor André. Er werd gekozen voor de marine versie van de RHIMA WD-4 voorlader. Deze uitvoering van de WD-4 is speciaal ontwikkeld voor schepen en heeft een afgesloten wastank waarbij de watertoevoer in het midden ligt. Daarnaast ondersteunt deze machine zowel 50 als 60 Hz en kan het 230 - 550V aan. Dat betekent dat bijna overal ter wereld de machine kan worden aangesloten op stroomtoevoer via de kade. Tot slot kunnen de poten gemonteerd worden in de vloer zodat de machine op zijn plaats blijft.

“Kopjes, glazen, borden, pannen, alles gaat in de machine”, aldus André Bakker. “Vanuit het kombuis wordt voor ongeveer 60 personen gekookt tijdens een meerdaagse reis en alle keukengerei en vaat wordt gewassen in de nieuwe RHIMA machine. De machine is geplaatst onder de uitgiftebar in het kombuis. Het kombuis wordt overigens ook binnenkort onder handen genomen, zodat deze weer helemaal voldoet aan alle HACCP-eisen en voorzien is van professionelere apparatuur.”

Inmiddels is de eerste vaart met de nieuwe vaatwasmachine achter de rug en zullen er snel meerdere volgen nu het hoogseizoen aanbreekt. Volgens Romy is een vaatwasmachine onmisbaar aan boord van Zeilschip Eendracht: “We zijn blij dat we met RHIMA in zee zijn gegaan.”

“We zijn blij dat we met RHIMA in zee zijn gegaan.”

Uw keuken naar een hoger niveau brengen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  WD-4 marine versie is speciaal ontwikkeld voor schepen en heeft een afgesloten wastank waarbij de watertoevoer in het midden ligt

 • 2

  Bijna overal ter wereld kan de machine kan worden aangesloten op stroomtoevoer via de kade

 • 3

  De poten kunnen gemonteerd worden in de vloer zodat de machine op zijn plaats blijft

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-4 glazenspoelmachine