Firma van Buiten

Bij Firma van Buiten zochten ze een duurzame oplossing voor hun spoelkeuken met combinatie tussen occasion en nieuw.

RHIMA vaatwasmachines in het DNA van Firma van Buiten

 

afwaskeuken met veel debrasseer ruimte

De zussen Femke en Anne Kleijweg runnen al meer dan 10 jaar Firma van Buiten, een sociaal catering- en horecaproductiebedrijf in Delft. In april 2022 werd hun droom eindelijk werkelijkheid; een nieuw duurzaam pand op de TU Campus. Een slim gekozen locatie, want deze plek verbindt een zakelijke omgeving vol high-tech bedrijven met het maatschappelijke doel van Firma van Buiten, te weten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een optimaal werk-leertraject bieden.

Doorstart

Voor zowel Femke als Anne is de horeca niet vreemd. De horeca zit als het ware in hun bloed. Femke: “Onze ouders waren de eigenaren van het Stads-koffyhuis in Delft, wij zijn boven de zaak opgegroeid en hebben daar ook altijd gewerkt. En hoewel vooral zus Anne nooit de wens had om een eigen horecaonderneming te starten, besluiten de zussen een gokje te wagen en nemen zij in 2009 restaurant De Wereldzaak over van hun vader en de drie mede-eigenaren. “In dat restaurant werkten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wij merkten dat wij dat element juist heel leuk vonden. We zochten alleen een andere vorm dan een restaurant; iets waarbij de medewerker meer centraal staat en waarbij het ondernemen beter planbaar en beter te organiseren is.” Zo maken de zussen met Firma van Buiten een doorstart, aangezien er een einde kwam aan het vijfjarig initiatief De Wereldzaak.

De circa 40 ‘deelnemers’ van Firma van Buiten werken aan catering- en horecaproductie opdrachten en helpen bij de take away of in één van de drie vergaderzalen. Er werkt een diverse groep mensen: mensen met een uitkering, een persoonsgebonden (PGB) budget, mensen die duurzaam vrijwilligerswerk doen, maar ook mensen vanuit de reclassering. Femke Kleijweg vertelt over de missie van het bedrijf: “Bij Firma van Buiten vindt een ontmoeting plaats tussen bedrijven en mensen die anders nooit plaatst vindt. Het is nog mooier als het verder gaat dan die enkele ontmoeting. Denk bijvoorbeeld aan stages van onze deelnemers bij een van deze bedrijven of bij de TU Delft.”

Duurzaam bouwen

Hoewel Femke en Anne grote ambities hebben, is Firma van Buiten een stichting die niet de middelen heeft om de meest fancy oplossing te kiezen en juist ook bewust kiest voor duurzame oplossingen. Voor de inrichting van de nieuwe locatie werd daarom vooral gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. “We hebben zoveel mogelijk meubilair overgenomen”, aldus Femke. “Zo komen de klinkers uit iemands tuin, hebben we barkrukken uit de bedrijfskantine van Ikea die verbouwd ging worden, komen de klapdeuren en kozijnen uit een tijdelijk schoolgebouw en hebben we van de buurman HollandPTC een volledige keuken met apparatuur overgenomen die ze niet gebruikten. Uit die keuken kwam een RHIMA DR 50i vaatwasser die wij nu in de bar gebruiken als glazenspoeler.” Dankzij het netwerk van de ondernemende familie werd een flinke hoeveelheid tweedehands materialen geoogst. Toch moest er ook geïnvesteerd worden in nieuwe apparatuur in de spoelkeuken. De verouderde RHIMA doorschuiver die jaren dienst deed op de oude locatie was helaas aan vervanging toe.

Oude bekende

Femke legt uit wat hun behoefte was: “Wij wilden op de nieuwe locatie graag een grote, flexibele keuken omdat we te maken hebben met veel deelnemers en verschillende producties. Maar ook de spoelkeuken moest groter worden dan de oude situatie met vooral veel meer debrasseerruimte.” Femke zocht contact met RHIMA om mee te denken over de beste indeling van de nieuwe spoelkeuken. “RHIMA zit in ons DNA. In het Stads-koffyhuis werkten we destijds ook met RHIMA vaatwasmachines en hadden we ook een opstelling met een RHIMA PRM voorwasmachine. Sterker nog, nog voordat deze machine bestond had onze vader vanuit de vaatwasmachine zelf een soort aftap gemaakt waarmee het warme afwaswater met zeep in een bak werd opgevangen en daar deden we dan beslagkommen en au bain-marieschalen in om te weken. Een super duurzame oplossing”

Voor de deelnemers van Firma van Buiten moet het vooral eenvoudig zijn. Femke vervolgt: “Handmatig voorspoelen is geen optie, want dan wordt het een waterballet in onze spoelkeuken. De voorwasmachine van RHIMA neemt het voorspoelen weg en maakt het hele proces zeer eenvoudig. Vol krat erin, eruit en in de volgende machine. Gelukkig konden wij de voorwasmachines occasion via RHIMA aanschaffen.” Naast de voorwasmachines werd een nieuwe RHIMA WD-7 doorschuifmachine geplaatst. “Ook de aanvoertafel en debrasseertafel konden wij occasion aanschaffen en de rollertafel kochten wij zelfs op een veiling. Voor RHIMA was dat geen enkel probleem en dat is bij andere leveranciers wel eens anders. Dankzij hun hulp hebben we een kosteneffectieve en zeer functionele opstelling gecreëerd waarmee we jaren vooruit kunnen.”

"De voorwasmachine van RHIMA neemt het voorspoelen weg en maakt het hele proces zeer eenvoudig. Vol krat erin, eruit en in de volgende machine. Gelukkig konden wij de voorwasmachines occasion via RHIMA aanschaffen.”

 

Op zoek naar een duurzame oplossig in uw spoelkeuken? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Duurzame oplossing door combinatie van occasions en nieuw

 • 2

  Grotere spoelkeuken met veel debrasseerruimte

 • 3

  Eenvoudig wasproces voor deelnemers

Apparatuur
 • 1

  RHIMA DR 50i glazenspoelmachine

 • 2

  PRM 7 GREEN voorwasmachine

 • 3

  WD 7 GREEN Plus doorschuifmachine

 • 4

  Occasion debrasseertafel en aanvoertafel