BovenIJ ziekenhuis

BovenIJ ziekenhuis kiest voor RHIMA op weg naar duurzame zorg.

Duurzame, zuinige bandvaatwasmachine in BovenIJ ziekenhuisHet BovenIJ ziekenhuis is een algemeen basisziekenhuis in Amsterdam-Noord (ruim 100.000 inwoners). De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet om de diverse klimaatdoelstellingen die BovenIJ zichzelf heeft gesteld te realiseren, waaronder een duurzamere energiehuishouding en het terugdringen van CO2-uitstoot. Bij de keuze voor een geheel nieuwe bandvaatwasmachine speelde deze doelstellingen uiteraard ook een belangrijke rol.

“Het BovenIJ is heel bewust bezig met duurzaamheid”, vertelt Arch Prins, bedrijfskundig manager facilitair bedrijf. “Bij alle kapitaalkrachtige investeringen onderzoeken we daarom of er gekozen kan worden voor duurzamere technieken of apparatuur. Uiteraard gaan we daarbij uit van het natuurlijke vervangingsmoment, dus wanneer de apparatuur afgeschreven is of om andere redenen vervangen moet worden. Dat was ook het geval bij de investering voor de nieuwe bandvaatwasmachine in de spoelkeuken.”

Intensief gebruik bandvaatwasmachine

Peter Huijsen, teamhoofd voeding BovenIJ ziekenhuis, en zijn medewerkers werken dagelijks met deze machine: “Wij gebruiken de afwasmachine zeer intensief. We serveren dagelijks ontbijt, lunch en diner voor ongeveer 130 patiënten en voor 250 tot 300 personeelsleden. Daarnaast hebben wij een BrasserIJ voor onze bezoekers, waar we dagelijks ca. 250 gasten ontvangen die iets nuttigen. We hebben een hybride keuken dat wil zeggen dat we veel zelf bereiden maar ook uitbesteden, zoals het snijden van groentes. Uiteraard worden veel producten geleverd door de lokale, duurzaam producerende leveranciers.”

Het natuurlijke vervangingsmoment om de bestaande RHIMA bandvaatwasmachine te vervangen was na 19 jaar intensief en tevreden gebruik begin 2020 dan echt aangebroken. Arch vertelt: “Dat de machine van RHIMA maar liefst 19 jaar mee is gegaan, zegt iets over de kwaliteit van de machine. Hij kon zelfs nog langer mee, maar in het kader van duurzaamheid willen wij ook afstappen van de centrale stoomopwekking die wij o.a. ook nu nog gebruiken om het waswater van de vaatwasmachine te verwarmen. En daarbij wilden wij een nieuwe professionele vaatwasmachine die dit proces ondersteunt, dus geen stoomverwarming nodig heeft en zelf ook warmte terugwint. We kwamen in contact met RHIMA en zij vertelden ons dat er een nieuwe vaatwasmachine, de WD-B, op de markt zou komen die zeer milieuvriendelijk is.” Hierdoor werd het BovenIJ ziekenhuis het eerste Nederlandse ziekenhuis waarbij de WD-B bandvaatwasmachine in september 2020 werd geïnstalleerd. Overigens werd eerst de spoelkeuken duurzaam verbouwd, bijvoorbeeld door alle TL-verlichting te vervangen voor LED verlichting en een nieuwe vloer van recyclede autobanden te leggen.

"Dat we uiteindelijk hebben gekozen voor RHIMA en niet voor een andere leverancier uit het topsegment, heeft naast duurzaamheid, prijs/kwaliteitsverhouding en ‘total cost of ownership’ natuurlijk ook te maken met de ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met RHIMA."
Betrouwbare partner

“Dat we uiteindelijk hebben gekozen voor RHIMA en niet voor een andere leverancier uit het topsegment, heeft naast duurzaamheid, prijs/kwaliteitsverhouding en ‘total cost of ownership’ natuurlijk ook te maken met de ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met RHIMA”, aldus Arch. “Een stap om voor een machine te kiezen die nog niet op de markt is en waarvan geen referenties beschikbaar zijn, die neem je alleen met een betrouwbare partner. En dat is RHIMA voor ons.”

30% minder watergebruik

Peter vertelt over de voordelen van de nieuwe machine: “Omdat stoom- en stroomverbruik moeilijk met elkaar te vergelijken zijn, kunnen we nog niet exact zeggen wat de nieuwe machine ons qua energieverbruik oplevert. Maar onze stroom wekken we zelf deels op met zonnepanelen en we nemen voor het hele ziekenhuis groene stroom af. Qua waterverbruik realiseren we nu een besparing van 30% en ik merk dat we ook aanzienlijk minder vaatwasmiddel nodig hebben.”

Daarnaast merken de medewerkers van de spoelkeuken dat het klimaat in de ruimte verbeterd is. Niet alleen is deze machine geluidsarmer, maar deze machine maakt ook efficiënter gebruikt van de opgewekte warmte en geeft ook veel minder warmte af. “Hierdoor is het is er minder warm en is ook de relatieve luchtvochtigheid in de spoelkeuken lager, waardoor de arbeidsomstandigheden verbeterd zijn. Het tempo van de machine kunnen we trouwens eenvoudig aanpassen middels het digitale display, waar we ook de temperaturen van de watertanks op kunnen aflezen.

Arch concludeert: “Die voordelen en besparingen geven ons de bevestiging dat de aanschaf van deze vaatwasser een mooie bijdrage levert aan de duurzaamheidsambities van ons ziekenhuis. Ik ben ervan overtuigd dat de machine er over 20 jaar nog staat.”

“Die voordelen en besparingen geven ons de bevestiging dat de aanschaf van deze vaatwasser een mooie bijdrage levert aan de duurzaamheidsambities van ons ziekenhuis. Ik ben ervan overtuigd dat de machine er over 20 jaar nog staat.”

 

Uw keuken naar een hoger niveau brengen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  30% minder watergebruik

 • 2

  Passend bij behalen klimaatdoelstelllingen

 • 3

  Vervanging van 19 jaar oude RHIMA machine

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-B GREEN bandvaatwasmachine