Conservatorium Hotel
Hoe organiseer je de spoelkeuken van een hotel als je 24 uur per dag vaat hebt? Dat weet het Conservatorium Hotel in AmsterdamHet geheim achter het stralende servies van Het Conservatorium Hotel
Het Conservatorium Hotel, gelegen in het Museumkwartier van Amsterdam, straalt al sinds de opening in 2011 elegantie uit, en staat bekend als één van de meest prachtige hotels van de stad, waar hospitality en gastronomie samenkomen. Oorspronkelijk gebouwd als het hoofdkantoor van de Rijkspostspaarbank, heeft het gebouw een rijke geschiedenis> Zo was het een periode de thuisbasis van het Sweelinck Conservatorium. Na de overname in 2008 door The Set Hotels, werd het gebouw gerestaureerd met behoud van de authentieke elementen van het bankgebouw.
24 uur per dag vaat
Het Conservatorium Hotel herbergt een eigen restaurant genaamd 'Taiko', geïnspireerd op de Aziatische keuken, met bijbehorende Taiko Bar, en een à-la-carte restaurant genaamd BARBOUNIA. Ook beschikt het hotel over een wellnesscentrum, 129 hotelkamers en 6 vergaderruimtes van verschillende groottes. Met al deze faciliteiten komt een grote hoeveelheid vaatwerk die dagelijks moet worden gereinigd. Madi Simpore, de Stewarding Manager, benadrukt het belang van de spoelkeuken: "Onze spoelkeuken draait 24 uur per dag. Onze 19 spoelkeukenmedewerkers werken in 3 shifts van iedere 8 uur. Dat is nodig om alle vaat weg te kunnen werken.” Want naast de keukens voor de restaurants Taiko en BARBOUNIA beschikt het hotel over een eigen keuken voor roomservice, het personeelsrestaurant, en heeft het een patisserie. Al het keukenmateriaal wat in deze keukens wordt gebruikt, wordt gewassen in de centrale spoelkeuken, waar in oktober 2023 een nieuwe RHIMA WD-333 korventransportmachine met automatisch sorteerstation en voorwasmachine, en een RHIMA DR 480 pannenwasmachine zijn geplaatst.
Voorspoelmachine en poleervrij resultaat
Deze twee nieuwe professionele vaatwasinstallaties hebben de oudere opstelling snel doen vergeten. Madi legt uit over de oude situatie: “Voorheen hadden we twee korventransportmachines van RHIMA. Dat is in het verleden zo gegroeid, toen het nodig was om de capaciteit uit te breiden. Eén machine gebruikten wij voor borden en kopjes, de andere machine voor glaswerk en bestek. Daarnaast hadden we een kleine pannenwasmachine. In deze situatie hadden we eigenlijk een onlogische routing.”
Op advies van RHIMA werden deze verouderde machines daarom vervangen door één korventransportmachine met voorwasmachine (PRM) en een grotere pannenwasmachine. De nieuwe opstelling zorgt voor een betere scheiding tussen vuile en schone vaat. Daarnaast zorgt de PRM ervoor dat alle vaat – behalve het glaswerk – eerst voorgespoeld wordt in de PRM voorwasmachine waardoor het handmatig voorspoelen overbodig wordt en dus veel tijd wordt bespaard. Daarnaast zorgt de PRM ervoor dat het waswater langer schoont blijft waardoor in dezelfde machine gewassen en gepoleerd kan worden. Dankzij een intelligente sensor weet de voorwasmachine dat korven met glaswerk niet voorgespoeld hoeven worden.
Na de voorwasmachine vervolgt de vaat de route door de RHIMA WD-333 korventransportmachine waarbij in de laatste fase de vaat wordt nagespoeld met osmose water. Door voor één machine te kiezen is er nu ruimte over voor een groter debrasseerstation. Volle korven worden direct op de loopband van de korventransportmachine geschoven en het debrasseerstation wordt automatisch schoongespoten met ingebouwde sproeiers.
Meer capaciteit in de pannenwasser
“Deze opstelling is niet alleen logischer maar ook veel overzichtelijker voor ons personeel”, vindt Madi. Vooral de nieuwe, extra brede (1490 mm) pannenwasmachine, met dubbele capaciteit, robuust rek en krachtigere prestaties, wordt als een grote verbetering gezien. “Dat levert enorme winst voor ons op, want we kunnen hier grote hoeveelheden potten, pannen, GN-bakken en keukenmateriaal in kwijt. Daardoor kan het type vaat worden gescheiden voor een beter wasresultaat. Keukenmaterialen moeten namelijk met andere volume en kracht worden gewassen.” Om de deur van de pannenwasmachine te openen, werd door RHIMA een inventieve oplossing gevonden. In het verlaagd plafond werd een uitsparing aangebracht om de deur te kunnen openen.
Vrijwel alle vaat gaat in de spoelkeuken van Madi door de handen. Na het wassen worden de materialen gesorteerd en opgeslagen in de 'keukenshop', waar alle keukens binnen het hotel hun benodigdheden kunnen ophalen. Een uitzondering daarop vormen de delicate Japanse borden van restaurant Taiko en de glazen van de Taiko Bar die apart behandeld worden door behulp van RHIMA WD-4 voorladers en glazenspoelmachines in hun eigen ruimtes.
Met deze geoptimaliseerde spoelkeuken kan het Conservatorium Hotel blijven excelleren in zowel gastvrijheid als culinaire ervaringen, waardoor het zijn reputatie als één van de meest verfijnde hotels in Amsterdam blijft waarmaken.
Op zoek naar een vaatwasoplossing voor uw hotel spoelkeuken? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies
Highlights
- 1
Handmatig voorspoelen overbodig
- 2
Betere scheiding tussen vuile en schone vaat
- 3
Grote tijdsbesparing
Apparatuur
- 1
RHIMA WD-333 korventransportmachine
- 2
RHIMA PRM voorwasmachine
- 3
Automatisch sorteerstation
- 4
RHIMA DR 480 pannenwasmachine
- 5
RHIMA WD-4 glazenspoelmachine
- 6
Diverse aan- en afvoertafels