Sint Jansdal

Schone vaat met de RHIMA bandvaatwasser is de basis voor ziekenhuis St Jansdal.

Bandvaatwasmachine in werking bij ziekenhuis St. JansdalIn de keuken van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk wordt dagelijks voor 300 mensen gekookt. De kracht van de keuken van het St Jansdal is oog hebben voor kwaliteit en detail. We spreken daarover met Albert Kerkmeijer, teamleider Keuken & Restaurants bij Ziekenhuis Sint Jansdal.

“Jaren geleden zaten we nog op 1.600 gebruikers per dag en lieten we een groot deel van het voedsel kant-en-klaar binnenkomen”, aldus Albert. “Doordat we nu minder mensen bedienen, kunnen we meer zelf doen. Dat is goedkoper, brengt meer plezier op de werkvloer en biedt de mogelijkheid om maatwerk te leveren.” Hoewel minder mensen worden bediend, dus minder borden, is de hoeveelheid niet afgenomen. Albert legt uit: “Meer zelf koken resulteert in meer afwas vanuit de keuken, zoals Gastronorm bakken en pannen. Ook hebben wij nu meer maaltijdmomenten wat ook meer afwas met zich meebrengt. En wij zijn meer op porselein gaan portioneren. Dat gaat natuurlijk ook door de vaatwasser.”

Voorop lopen qua duurzaamheid en efficiëntie

Medio 2017 liep de bestaande bandvaatwasser tegen het einde van de levensduur aan. Albert vertelt: “Die vaatwasser was 16 jaar oud en vertoonde veel mankementen. We zagen de onderhoudskosten flink oplopen en dus was het tijd voor een nieuwe machine. In 16 jaar verandert er ook veel op het gebied van duurzaamheid, efficiëntie en ergonomie. Met een professionele vaatwasser lopen we ook op dat gebied weer voorop.” 

"Bij de keuze van de leverancier voor de horeca vaatwasser was voor ons daarom ook belangrijk hoe de zij ons konden helpen met het plaatsen en invullen van een tijdelijke vaatwasruimte.”

Waar het in eerste instantie alleen om een nieuwe bandvaatwasmachine ging, werd het plan in samenspraak met de afdelingen inkoop en de technische dienst grondig aangepakt. Praktisch de gehele ruimte werd aangepast, waaronder nieuwe coating op de vloer, het aanleggen van een afvoergoot en nieuwe tegels op de wanden. Dat betekende wel dat de bestaande afwasruimte drie weken niet gebruikt kon worden. “Bij de keuze van de leverancier voor de afwasmachine was voor ons daarom ook belangrijk hoe de zij ons konden helpen met het plaatsen en invullen van een tijdelijke vaatwasruimte”, aldus Albert. “In het pakket van eisen werd daarnaast voor 10 jaar onderhoud meegenomen. Op allerlei fronten, dus niet alleen de machine zelf, kwam RHIMA als beste leverancier uit de bus. Als je alleen al naar de machine kijkt, dan straalt hij degelijkheid en eenvoud uit. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Zuiniger en stiller

Eind 2017 werd de RHIMDA WD-B GREEN bandvaatwasmachine bij ziekenhuis St Jansdal geplaatst en die draait inmiddels vier jaar naar volle tevredenheid en storingsvrij. Volgens Albert biedt de nieuwe machine allerlei voordelen ten opzichte van de vorige: “Op het gebied van energie- en waterverbruik is hij vele male zuiniger dan de vorige machine. Daarnaast hoeven we minder zeep te gebruiken. Arbo technisch gezien is het ook allemaal dik in orde. Het apparaat is geluidsarmer en stoot minder warmte uit. De ruimte is daardoor veel prettiger om in te werken.” 

“Ons doel was om een zo efficiënt mogelijke vaatwasmachine te installeren die overall zo min mogelijk kost”, aldus Albert. “Bovendien is hygiëne voor ons een speerpunt. Schone vaat is de basis, zeker voor een ziekenhuis. Het behalen van die speerpunten is met RHIMA meer dan prima gelukt.”

"Ons doel was om een zo efficiënt mogelijke vaatwasmachine te installeren die overall zo min mogelijk kost. Bovendien is hygiëne voor ons een speerpunt. Schone vaat is de basis, zeker voor een ziekenhuis. Het behalen van die speerpunten is met RHIMA meer dan prima gelukt.”

 

Sorry! Your browser does not support frames.

Uw keuken naar een hoger niveau brengen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Gehele spoelkeuken opnieuw ingedeeld en aangepast tbv efficiëntie en ergonomie

 • 2

  Zuinig in energie- en waterverbruik

 • 3

  Geluidsarm en stoot minder warmte uit

 • 4

  Rhima hielp bij het plaatsen en invullen van een tijdelijke vaatwasruimte

Apparatuur
 • 1

  RHIMA WD-B GREEN bandvaatwasmachine