013 Tilburg

Dagelijks tot 20.000 hardcups efficiënt reinigen en hergebruiken. Hoe doe je dat?

Poppodium 013 kiest RHIMA voor reinigen van hardcups

 

reinigen van hardcups in wasstraat

Met 300.000 bezoekers per jaar is Poppodium 013 in Tilburg het grootste poppodium van Nederland. Sinds het Roadburn festival in april 2022 heeft het populaire poppodium de zogenaamde softcups in de ban gedaan en drinken bezoekers enkel nog hun drankjes uit hardplastic beker (hardcups). Dat heeft flink wat impact gehad op de bedrijfsprocessen, want het gaat om grote hoeveelheden polypropyleen en polycarbonaat bekers per dag.

“In de corona-periode hebben we helemaal stil gestaan, althans geen evenementen gehad”, begint Sander Louwers, hoofd hospitality, ons gesprek. “Die periode hebben we aangegrepen om meerdere projecten in het kader van duurzaamheid uit te werken. We hebben een zero waste programma opgezet, stappen gezet in het scheiden van afval en ook besloten om afscheid te nemen van de softcups. Door softcups te verruilen voor hardcups besparen we jaarlijks 27.860 kilo plastic afval. Naast de softcups vind je bij ons geen plastic flesjes water meer. Bezoekers krijgen voortaan een gefilterd glas kraanwater.”

Duurzame oplossing

Voor het afwassen van de diverse hardcups ging 013 op zoek naar een duurzame oplossing. Sander vertelt: “We hebben gekeken of we het afwassen van de cups uit konden besteden, maar het vervoer van de cups legt een grote druk op het milieu. In drukke tijden gaan er zo’n 50.000 cups per week doorheen. Voor ons gevoel konden we het reinigen daarvan toch beter zelf doen. En daarom gingen we op zoek naar een geschikte professionele vaatwasmachine. We hebben een externe partij in de hand genomen om een shortlist van leveranciers te maken.”

“Na veel onderzoek gedaan te hebben, wisten wij dat het drogen van de polypropyleen en polycarbonaat cups de voornaamste uitdaging is”, aldus Bob Seelen, hoofd facilitaire zaken. “Dit materiaal droogt minder snel dan normaal glaswerk of servies en je moet voorkomen dat waterdruppels achterblijven in de cups wanneer ze opgeslagen worden. Wij slaan onze cups gestapeld op in grote kratten. Als de cups niet droog zijn, gaat het muf ruiken.” Een afvaardiging van 013 testten bij een bestaande klant van RHIMA in België met hun eigen plastic bekers om te kijken of het wasresultaat goed schoon en droog was. Het resultaat van die test was succesvol en de droging beter dan bij de andere leveranciers. Daarom werd de RHIMA RX Pro korventransportmachine met speciaal ontworpen dubbele turbo droogtunnels geïnstalleerd in een ruimte die eerder voldoet als rokersruimte. Een RHIMA waterontharder en de juiste RHIMA Pro Wash vaatwasmiddelen met doseringssysteem maken het geheel compleet.

20.000 cups per dag

Momenteel wordt er in drukke tijden op maandag, woensdag en vrijdag door twee medewerkers vrijwel de hele dag continu afgewassen. In minder drukke tijden valt de woensdag weg. De cups worden in grote containers op wielen opgespaard en via een ingenieus railssysteem de trap op geduwd naar de spoelkeuken. In de speciaal ontwikkelde vaatwaskorven kunnen vijfentwintig hardcups worden geplaatst. Het afsluitrek van de korf kan eenvoudig dicht- en opengeschoven worden om de cups te plaatsen en te verwijderen (open) en te wassen (dicht). Het dichte afsluitrek zorgt ervoor dat de cups tijdens het wassen op hun plek blijven zitten. Er worden ruim 135 korven per uur gewassen, hetgeen uitkomt op zo’n 20.000 cups per dag.

“Ik ben super tevreden over de kwaliteit van het afwasresultaat”, aldus Sander. Er komen veel andere poppodia bij ons kijken hoe wij dit hebben geregeld. We zitten natuurlijk allemaal in hetzelfde schuitje. We willen en moeten duurzamer omgaan met plastic en zijn allemaal op zoek naar een manier om herbruikbare bekers efficiënt te reinigen. Ik zou hen RHIMA zeker aanbevelen.”

Advies nodig voor het wassen van hardcups? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Duurzame oplossing voor reinigen hardcups

 • 2

  Turbo droogtunnels

 • 3

  20.000 cups per dag

Apparatuur
 • 1

  RHIMA RX Pro korventransportmachine

 • 2

  RHIMA waterontharder

 • 3

  RHIMA vaatwasmiddelen