Waarom een aparte pannenwasmachine essentieel is in een spoelkeuken?
Bij hotels, cateraars en grote restaurants zien we steeds vaker een speciale pannenwasmachine naast de bestaande doorschuif- of korventransportmachine. Waarom? Dat lees je hier
Bij hotels, cateraars en grote restaurants zien we steeds vaker een speciale pannenwasmachine naast de bestaande doorschuif- of korventransportmachine. Een slimme keuze, als je het ons vraagt! Maar waarom eigenlijk? Wat maakt een aparte pannenwasmachine zo waardevol in de spoelkeuken?
Neem bijvoorbeeld onze tevreden klanten: het iconische Hotel Krasnapolsky en het luxe Conservatorium Hotel. Zij hebben al ervaren wat het verschil is.
In deze blog nemen we je mee in de voordelen van een pannenwasmachine en laten we zien waarom het dé investering is die je spoelkeuken naar een hoger niveau tilt. Lees snel verder!
Capaciteit
Een standaard vaatwaskorf biedt ruimte aan 18 borden, maar slechts één grote pan of twee middelgrote GN-bakken. Hoewel een doorschuifvaatwasser tot 40 korven per uur aankan, zijn keukenmaterialen zoals pannen en spatels lastige items. Ze nemen veel ruimte in, waardoor relatief weinig materiaal in één keer gewassen kan worden. Dit leidt vaak tot opstoppingen in het afwasproces.
Met een aparte pannenwasmachine blijft de normale vaat (zoals servies) vlot doorstromen, terwijl de keukenvaat efficiënt apart wordt afgehandeld.
Waskracht
Keukenmaterialen zijn doorgaans zwaarder vervuild dan servies en vragen om een intensievere waskracht. Hoewel sommige doorschuifvaatwassers, zoals de RHIMA WD-7, een beperkte aanpassing in waskracht bieden, lukt dit lang niet met alle machines.
Een pannenwasmachine is speciaal ontworpen met een hogere waskracht, waardoor keukenmaterialen/gereedschappen beter schoon worden. Tevens hebben pannenwasmachines vaak langere wasprogramma’s waardoor ook de noodzaak voor weken minder wordt.
Schonere wastank
Normale vaat brengt minder vervuiling met zich mee in vergelijking met keukenmaterialen zoals pannen, spatels en gastronormbakken. Zelfs wanneer deze materialen grondig worden voorgespoeld, zorgen de resten van vetten, sauzen en aangebakken voedsel ervoor dat het waswater in de vaatwasmachine sneller vervuild raakt. Dit heeft gevolgen: de wastank moet vaker worden verschoond, er is meer vaatwasmiddel nodig, en het wasresultaat wordt minder consistent en van lagere kwaliteit.
Door keukenvaat apart te wassen in een pannenwasmachine, blijft het water in de reguliere vaatwasmachine langer schoon. Hierdoor kun je langer profiteren van een optimale werking, consistent hoogwaardige resultaten behalen en kosten besparen op het gebruik van water, energie en vaatwasmiddelen. Het scheiden van deze stromen draagt zo direct bij aan een efficiëntere en duurzamere spoelkeuken.
Logistiek
In veel hotels ligt de afwaskeuken op enige afstand van de hoofdkeuken. Dit betekent dat koks tijd verliezen met het brengen van keukenmaterialen naar de spoelkeuken. Een pannenwasmachine die direct in de keuken geplaatst is, levert niet alleen tijdswinst op, maar verbetert ook de efficiëntie. Koks kunnen zelf, tussendoor, hun keukenvaat reinigen. Dit betekent dat de spoelkeuken minder belast wordt, en tijdens mise-en-place-ochtenden misschien zelfs onbemand kan blijven.
Wilt u weten of een aparte pannenwasmachine ook een onmisbare toevoeging is voor uw spoelkeuken? Neem contact op met één van onze adviseurs.