Vier misvattingen rondom het afwassen van bierglazen

Rond het afwassen van bierglazen heersen een aantal hardnekkige misverstanden. Lees deze blog en tap het beste biertje ooit.

Het schenken van een goed glas bier is best een ingewikkelde kwestie. Het is niet voor niets dat er heuse biertapwedstrijden georganiseerd worden. En rond het schoonmaken van bierglazen heersen een aantal hardnekkige misverstanden. In deze blog zetten wij de belangrijkste misvattingen op een rijtje:

1. Bij machinaal wassen slaat het bier dood
De meest bekende en tevens ook hardnekkigste misvatting is dat een biertje dat wordt getapt in een zojuist machinaal gewassen glas doodslaat. Er wordt dan met name gewezen naar het warme glas en geclaimd dat de achtergebleven vaatwasmiddelen funest zijn voor een goede schuimlaag van het bier. Bier slaat dood door een aantal oorzaken: een vies glas, achtergebleven naglans, een warm glas en een droog glas. Door voor het tappen van het bier de juiste handelingen uit te voeren ontstaan er geen problemen. Laat het machinaal gewassen glas goed afkoelen en spoel het af met koud, schoon water. Dit zorgt ervoor dat eventueel naglans residu uit het glas wordt gehaald en het glas vochtig genoeg is om goed te tappen.

2. Veel naglans zorgt ervoor dat het glas snel droogt
Uiteraard is een juiste instelling van de professionele vaatwasmachine en het gebruikte vaatwasmiddel wel essentieel. Verkeerde verhoudingen of een onjuiste afstelling kan het wasresultaat negatief beïnvloeden. Wij zien vaak dat de naglans te hoog staat ingesteld omdat ondernemers willen dat het glas snel droogt. Dit is tegenstrijdig want aan de ene kant is er de droogtijd en aan de andere kant de kwaliteit van het tappen. Voor het wassen van bierglazen moet genoegen worden genomen met een iets langere droogtijd. Twijfelt u over de instelling van uw glazenspoelmachine en de afstelling van de zeep. Onze experts komen graag bij u langs.

3. Wassen in de spoelbak is corona-proof
Deze discussie is uiteraard heel actueel. Glaswerk gewassen met water van tenminste 50 graden Celsius verdient de voorkeur om het COVID-19-virus onschadelijk te maken, maar denk ook aan andere virussen zoals een korstlip. Bij het gebruik van een spoelbak met borstels is het moeilijk om continu aan deze voorwaarde te voldoen. Om tot een enigszins acceptabel wasresultaat te komen, moet het water bovendien vaak ververst worden en er relatief veel chemie worden gebruikt. Bovendien bent u ook nog eens afhankelijk van de kwaliteit van uw afwasmedewerker. De ene werknemer wast het glas goed in de spoelbak en de andere medewerker maakt op drukke momenten het glas slechts een beetje nat. Daarnaast is de dosering van vaatwasmiddel lastig te controleren omdat het water steeds wordt ververst en er handmatig wordt gedoseerd.
Wilt u de kwaliteit van het reinigen kunnen waarborgen en daar beter op kunnen handhaven dan biedt een glazenspoelmachine een uitkomst. Ook de Koninklijke Horeca Nederland adviseert bij voorkeur het glaswerk na elke gebruiksronde machinaal te reinigen in een glazenspoelmachine om er zo zeker van te zijn dat een betrouwbaar hygiënisch resultaat wordt verkregen. Voor extra zekerheid biedt RHIMA met enkele glazenspoelers een speciaal hygiëne wasprogramma, waarbij de machine bij zeer hoge temperaturen (87 °C) naspoelt. 

4. Bierglazen wassen in een glazenspoelmachine is veel duurder dan in een spoelbak.
Veel ondernemers kiezen voor een spoelbak uit kostenoverwegingen. De glazenspoelmachine is voor hen een te grote investering. Maar als we een spoelbak vergelijken met een professionele vaatwasmachine dan zal blijken dat een spoelbak helemaal niet zo voordelig is. Er stroomt immers een grote hoeveelheid water onnodig door de wasbak en goot als het kraantje aan staat en er is een grote hoeveel reinigingsmiddel benodigd. En wat te denken van de arbeidskosten. De totale kosten van een afwasruimte is meer dan 80% arbeid gerelateerd. Wanneer hierop bespaard kan worden dan is het echt interessant. Het spoelen van bierglazen een manuele handeling die aardig wat kosten met zich meebrengt. Wilt u een uitgebreide vergelijking? Neem dan contact op met onze experts.

Meer weten over de glazenspoelmachines van RHIMA? Lees dan de huur en lease mogelijkheden of bekijk het grote aanbod van occasion vaatwasmachines.