Top 5 tips om breukschade in de afwaskeuken te voorkomen

Breukschade leidt direct tot economische schade. Wij geven u vijf tips hoe u breukschade kunt beperken en tegelijkertijd een efficiënt afwasproces en goed wasresultaat kunt behalen.

Oeps! Een glas valt, een randje van een bord breekt af. Het zijn veelvoorkomende situaties in de horeca. Deze breukschade leidt direct tot economische schade. Die kosten zitten niet zozeer in het glas of servies zelf, maar meer in de tijd die uw personeel besteedt aan het opruimen van de scherven. Kostbare tijd die zij niet aan uw gasten besteden.
Wij geven u vijf tips hoe u breukschade kunt beperken en tegelijkertijd een efficiënt afwasproces en goed wasresultaat kunt behalen.

 1. Verminder het aantal handelingen
  Heeft u weleens nageteld hoeveel handeling uw bediening en afwaspersoneel verricht voor het afruimen, afwassen en opruimen van de vuile vaat? Iedere keer dat een personeelslid een serviesstuk of glas in handen heeft, is er kans op breukschade. Als u het aantal handelingen kunt verminderen, dan neemt die kans af. Zo simpel is het. U kunt bijvoorbeeld denken aan het gebruik van vaatkorven bij het debrasseren of schone vaat pas uit de vaatwaskorf halen als het daadwerkelijk weer gebruikt gaat worden.
 1. Creëer voldoende afzetruimte
  Vaak geldt de spoelkeuken als de sluitpost bij de inrichting van een nieuwe horecaonderneming. En dat is jammer, want dat gaat vaak ten koste van de afzetruimte voor het servies en de glazen. En dan wordt de schaarse ruimte die er is ook nog vaak gebruikt voor opslag van keukenmaterialen, zoals GN-bakken en pannen. Te weinig afzetruimte resulteert in meer risico op breukschade. En voor spoelkeukens die wel groot genoeg zijn, maar waarbij de procedures niet optimaal op elkaar zijn afgestemd kunnen eveneens beschadigingen ontstaan. Een ruimtelijke opzet, goede logistiek en routing zijn cruciaal.
 1. Stop met poleren!
  Poleren is niet alleen een arbeidsintensief en tijdrovend proces. Het is ook nog eens gevaarlijk en verhoogt het risico op glasbreuk. Er kan bijvoorbeeld een glas kapot gaan omdat het uit de hand glipt of omdat bij het poleren per ongeluk de steel afbreekt. Door de inzet van een professionele glazenspoelmachine (eventueel in combinatie met omgekeerde osmose water) wordt het handmatig poleren van glazen overbodig. Dit scheelt zowel kosten die ontstaan door breukschade als ook arbeidskosten.

 2. Gebruik de juiste vaatwaskorf
  Voor een kleine bar of café met weinig afzetruimte is een glazenspoelmachine met een draadstalen afwaskorf een ideale en flexibele oplossing omdat je veel verschillende type glazen gelijktijdig kunt afwassen. Het nadeel is echter dat bij ongecontroleerde bewegingen met de draadstalen afwaskorven, glazen tegen elkaar aan kunnen wrijven en dus glasbreuk ontstaat. Dit kunt u voorkomen door glazen in een kunststof vaatwaskorf met de juiste vakverdeling te plaatsen. Om risico op schade zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat de hoogte van het glas en de hoogte van de korf goed op elkaar afgestemd zijn. De vakverdelingen in de korven van RHIMA hebben aparte kleuren zodat in één oogopslag duidelijk is welke glazen erin zitten. Tevens bieden de flexibele verhogingsranden en vakverdelingen de mogelijkheid om de vaatwaskorf eenvoudig naar wens aan te passen.

  Maakt uw restaurant gebruik van servies dat geen gangbare maat heeft, dan kan het zijn dat de standaard vaatwaskorven niet voldoen. In zo’n geval is het nodig om voor dit servies op maat gemaakte vaatwaskorven te ontwikkelen. RHIMA lost dit op door 3D geprinte mallen te produceren die in de korf gebruikt kunnen worden. Voor sterrenrestaurant Beluga Loves You was dit de oplossing voor hun kostbare porseleinen servies. 
 1. Bordenhouders zijn je van het!
  Het gebruik van bordenhouders en speciale bordenwagens voor opslag en transport van borden voorkomt dat stapels borden niet tegen elkaar komen waardoor stukjes van de randen kunnen afbreken. De bordenhouders hebben een hoogte van 30 centimeter. Die hoogte voorkomt dat personeel hoge, niet-handteerbare stapels gaan maken. In combinatie met een speciale bordenwagen waarop de bordenhouders hellend achteroverliggen, is het risico op schade veel kleiner.

  Natuurlijk kunt u ook kiezen voor borden die slijtvaster en sterker zijn dan traditioneel porselein, zoals melamine of bamboe. Uit recentelijk onderzoek blijkt echter dat de laatste twee materialen stoffen kunnen afgeven die schadelijk zijn voor de gezondheid. 

RHIMA heeft meer dan 55 jaar kennis en kwaliteit in huis om uw spoelkeuken optimaal in te richten. Wilt u advies over uw specifieke situatie, neem dan gerust contact met ons op.

Maak een afspraak