Servies of plastic? Traditioneel is helemaal zo gek nog niet

Ga je voor servies of re-usables? Hoe maak je de afweging? Lees het in onze blog.

Niet lang geleden bracht Campina de vouwbare schenkopening op de markt, met de bewering dat deze innovatie miljoenen plastic draaidoppen overbodig zou maken. Dit is opmerkelijk, aangezien hetzelfde bedrijf ruim anderhalf decennium geleden juist de draaidop introduceerde om het gemak voor de gebruiker te vergroten, terwijl de vouwbare schenkopening al lange tijd als standaard gold. Blijkbaar was de oude situatie helemaal zo gek nog niet was. Geld dat misschien ook voor hardcups?

Het terugdringen van het gebruik van plastic producten is in een stroomversnelling geraakt door nieuwe regelgeving omtrent het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes, die op 1 juli 2023 van kracht werd. Onlangs kwamen we in gesprek met een bedrijf dat op zoek was naar een alternatief voor de wegwerpbekertjes die hun medewerkers gebruiken in kantines en koffiecorners. Dit bedrijf telt meerdere vestigingen en overwoog aanvankelijk het gebruik van plastic hardcups als vervanger van de wegwerpbekertjes die zij gebruiken.


Uiteindelijk besloot deze organisatie hiervan af te zien en toch voor traditioneel porseleinen servies te kiezen. Waarom? Er zijn meerdere redenen:

  • Plastic heeft een langere droogtijd dan traditioneel porseleinen servies. Om de cups aan de lucht te laten drogen is er ruimte nodig en deze ruimte was niet aanwezig in de kleine kantines en koffiecorners.
  • Voor het reinigen, en vooral het drogen, van plastic is specialistische en meer vaatwasmiddel nodig. Dat maakt het reinigen van deze materialen minder duurzaam dan het wassen van bijvoorbeeld servies.
  • Plastics hardcups hebben geen eeuwige levensduur. Op termijn worden deze bekers poreus, kunnen ze gaan verkleuren en ruiken. Op den duur moeten plastic reusables vervangen worden.
  • Het verzamelen van alle hardcups om die in een centrale omgeving korventransportmachine te reinigen gaat gepaard met een logistieke uitdaging.
  • Plastic is minder bestand tegen krasjes dan robuust porselein. En de meeste leveranciers van porselein geven langdurig garantie op serviesgoed.

 

Kortom, de organisatie zag de toegevoegde waarde van kunststof bekers voor hun situatie niet en besloot om terug te vallen op traditioneel porseleinen servies. Ze gaan dit wassen met een krachtige voorlader van RHIMA. Dus, ondanks de moderne ontwikkelingen en de behoefte aan alternatieven voor plastic, kan het gebruik van ‘traditioneel’ servies nog steeds voordelen bieden. Dat traditionele servies is net als de schenkopening helemaal zo gek nog niet.

Zoekt u ook een oplossing om uw hoeveelheid wegwerpproducten terug te dringen? Laat u adviseren door onze experts.