Schaarste op de arbeidsmarkt: 8 praktische tips om de werkomgeving van uw afwaskracht te verbeteren

Hoe zorg je ervoor dat de afwasmedewerker zijn baan leuk blijft vinden? Juist door een geweldige werkplek voor hem/haar te creëren. Lees hoe.

In een markt waarin arbeidsschaarste heerst, is het van essentieel belang om goed voor je personeel te zorgen. Dit geldt zeker ook voor de afwasmedewerker, die vaak een onmisbare schakel vormt binnen een horecaonderneming. Om ervoor te zorgen dat afwasmedewerkers gemotiveerd hun werk blijven doen, is het creëren van een goede ergonomische werkomgeving cruciaal. Bij RHIMA weten we alles van ergonomie in de spoelkeuken. Vandaag een paar praktische tips om eenvoudig van uw spoelkeuken een waar afwasparadijs te maken die de afwasmedewerker nooit meer wil verlaten.

De waarde van ergonomisch werken

Veel ondernemingen hebben er tot nu toe weinig aandacht aan besteed, maar nadenken over ergonomie steeds relevanter. Met de toenemende schaarste aan personeel moeten ondernemers ervoor zorgen dat hun medewerkers hun werk niet als te zwaar of belastend ervaren. Dit geldt met name voor afwasmedewerkers, die vaak langdurig fysiek zwaar werk verrichten. Een ergonomische werkomgeving kan bijdragen aan het verminderen van lichamelijke klachten, het verhogen van de productiviteit en het behouden van medewerkers op de lange termijn.

Onze praktische tips

1. Spoelbak: Het meest ondergeschoven kindje in de spoelkeuken is de spoelbak. Vaak zien wij medewerkers stuntelen in een kleine spoelbak, waar de te wassen items niet eens in zijn volledigheid inpassen. Door de diepte van de spoelbak staat een medewerker vaak met gebogen rug te schrobben. RHIMA’s maatwerk spoelbak (ongeveer 700 x 450mm) is extra groot. In combinatie met een rooster elimineert dit de noodzaak voor afwasmedewerkers om constant te bukken tijdens het schrobben van items. Dit vermindert de belasting van de rug, waardoor het werk comfortabeler wordt.

2. Werkhoogte tafels: Werktafels worden vaak ingesteld op een standaard werkhoogte van 88 tot 90 cm. Wil je het ergonomisch helemaal goed doen, dan zou je moeten kijken naar de lengte van de afwasmedewerker en daar de tafel op af moeten stellen. Langere werktafels waar meerdere korven op kunnen drogen, zijn sowieso zeer handig. Dit voorkomt dat korven naar een andere tafel (bv. aan de andere kant van de ruimte) worden getild om daar te drogen.

3. Verhogingsbokjes: Voorladers die op de grond staan, zorgen ervoor dat afwasmedewerkers moeten bukken tijdens het in- en uitladen van de vaatwaskorf. Door de voorlader op een verhogingsbokje te plaatsen, komt de voorlader om een ergonomische verbeterde hoogte te staan waardoor zij niet hoeven te bukken.

4. Korvendolley: Wanneer de schone vaat naar een andere ruimte gebracht moet worden (bijvoorbeeld glaswerk naar een bar) dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat deze korven niet getild hoeven worden. Door een korvendolley in de afwasruimte te plaatsen kan schone vaat in korven worden opgestapeld en eenvoudig naar de plaats van bestemming worden gereden.

5. Droogplateau: In sommige spoelkeukens ontbreekt het de ruimte om glaswerk aan de lucht te laten drogen. Gewassen glaswerk is dan een sta in de weg voor afwasmedewerkers. Een droogplateau neemt relatief weinig ruimte en kan worden gebruikt om glazen en bestek sneller te laten drogen.

6. Kleine verpakkingen: Houdt u grote voorraden vaatwasmiddel aan? Verpakkingen van vaatwasmiddel van 20 liter (= 25 kilo) lijken efficiënt, maar vragen om veel zwaar tilwerk van uw medewerkers. Kies liever voor een vaatwasmiddel dat ook in kleine verpakking komt, zodat de belasting voor de medewerker kleiner is.

Dan zijn er nog aanpassingen die om een grotere investering en aanpassing vragen:

7. Automatische kap: De automatische kap op RHIMA doorschuivers maken het afwassen efficiënter en gemakkelijker. Hierdoor hoeven afwasmedewerkers niet langer zelf de kap te openen en te sluiten, wat vooral voor kleinere mensen een grote fysieke belasting kan zijn.

8. PRM voorwasmachine: De RHIMA PRM voorwasmachine is speciaal ontworpen om het voorwasproces te automatiseren. Dit bespaart tijd en vermindert de fysieke inspanning die nodig is om serviesgoed handmatig voor te spoelen met een voorspoeldouche, waardoor afwasmedewerkers minder worden belast.

Het creëren van een ergonomische werkomgeving voor afwasmedewerkers kan ervoor zorgen dat ze hun werk met meer comfort en minder fysieke belasting kunnen uitvoeren. Dit draagt bij aan de tevredenheid en motivatie van het personeel, waardoor de kans groter wordt dat ze voor langere tijd bij het bedrijf blijven werken.