FAQ: Kan glaswerk in een korventransportmachine worden gewassen?

Als ondernemer in de horecabranche sta je voor talloze uitdagingen, waaronder het poleervrij houden van het glaswerk. Een veelgestelde vraag die wij ontvangen is of glazen ook in een korventransportmachine gewassen kunnen worden. Er bestaat namelijk het idee dat alleen een glazenspoelmachine geschikt is om glaswerk te wassen.

“Kan glaswerk in een korventransportmachine?” Dat is een vraag die wij vaak horen. Veel horeca-ondernemers denken dat glaswerk alleen in een glazenspoelmachine poleervrij uit de machine komt. Deze ondernemers overwegen daarom een glazenspoelmachine naast een korventransportmachines aan te schaffen. Natuurlijk is dat een prima oplossing voor het wassen van glaswerk, maar hoe zit het dan met kopjes, schotels en borden? Misschien minder zichtbaar, maar kalkdeeltjes kunnen zich wel degelijk ook op dit soort vaat hechten. Ook die wil je poleervrij hebben, toch?

Het antwoord op de vraag is…..

Het antwoord op de bovenstaande vraag is een volmondig “ja”. Glaswerk kan zonder twijfel gewassen worden in een korventransportmachine. Niet alleen dat, een korventransportmachine biedt zelfs aanzienlijke voordelen ten opzichte van een glazenspoelmachine, zoals een snellere werking en een grotere capaciteit.
Als je glas in een korventransportmachine wilt wassen en een poleervrij wasresultaat wilt behalen, dan is het toevoegen van een voorwasmachine (bv. RHIMA PRM 60) aan de korventransportmachine een belangrijke voorwaarde. Deze voorwasmachine spoelt de vaat voor met afvoerwater dat komt van de korventransportmachine, op een temperatuur van ongeveer 40°C. Dit water bevat ook nog een kleine hoeveelheid actief wasmiddel. Het effectieve voorspoelsysteem heeft als groot voordeel dat het waswater in de hoofdwastank schoner blijft.

Wanneer een glazenkorf door de korventransportmachine met voorwasmachine gaat, dan detecteert een sensor dit type korf. Het glaswerk wordt dan niet gewassen met het voorwaswater, maar gaat direct door naar de hoofdwas met relatief schoon waswater. Door vervolgens na te spoelen met osmosewater, krijg je een perfect gepoleerd wasresultaat voor al het vaatwerk.

Maar.....

Er is één belangrijk advies dat wij onze klanten meegeven wanneer zij glaswerk willen reinigen in de korventransportmachine: haal het wassen van de potten en pannen uit de vaatstroom en maak gebruik van een aparte pannenwasmachine.


Dit advies is gebaseerd op een aantal belangrijke redenen:

  1. Het wassen van potten en pannen kan leiden tot het zogenaamde ‘splash-over’ van water, oftewel het overhevelen van water van de ene waszone naar de andere waszone. Door de omvang van het item kan het zijn dat het ene deel van het product tijdens het wasproces in de voorwaszone zit, terwijl het andere deel zich al in de hoofdwaszone bevindt. Dit kan resulteren in waswater dat terechtkomt in de andere wastank. En dat wordt vooral problematisch voor het wasresultaat als vuil waswater zich in de laatste naspoeltank gaat begeven. Dit heeft invloed op de kwaliteit van het osmose water wat gebruikt wordt voor de naspoeling.
  2. De chemie instellingen bij een korventransportmachine wordt vaak afgestemd op het reinigen van potten en pannen, hoewel deze items mogelijk een klein deel van het totale vaatwerk uitmaken. Voor het reinigen van potten en pannen is relatief veel vaatwasmiddel nodig. Door potten en pannen toe te voegen aan het vaatwasproces in een korventransportmachine, kan het verbruik van vaatwasmiddel zelfs verviervoudigen. Het is daarom kostenefficiënter om te investeren in een aparte, krachtige pannenwasmachine die door zijn kracht minder vaatwasmiddel verbruikt.
  3. Een van de voordelen van een pannenwasmachine is dat een pannenwasmachine wordt geleverd met aparte spoeltafel. Vieze pannen kunnen hier worden geplaatst. Deze pannen blijven dan weg van de debrasseertafel van de korventransportmachine en dat verbetert de logistiek van het sorteren en debrasseren van de vaat.

 

Door het apart behandelen van potten en pannen in een speciale pannenwasmachine, behoud je de optimale werking van de korventransportmachine en zorg je voor een vlekkeloos vaatwasresultaat, ook bij glaswerk!