Hoe werkt energieterugwinning precies?

Nu energieprijzen en nutsvoorzieningen in heel Europa blijven stijgen, is het belangrijker dan ooit om prioriteit te geven aan duurzaamheid.

Nu energieprijzen en nutsvoorzieningen in heel Europa blijven stijgen, is het belangrijker dan ooit om prioriteit te geven aan duurzaamheid. Vooral als u op het punt staat om te investeren in een professionele vaatwasmachine, die historisch bekend staan als enorme energieverbruiker.

Een vaatwasmachine is van nature niet zuinig; het verbruikt water, energie en chemie. Juist daarom is duurzaamheid voor ons een belangrijk hoofdthema. Zo trachten wij onze nieuwe modellen àltijd duurzamer te maken dan het voorgaande model. Een van de opties ten behoeve van duurzaamheid die wij aanbieden is ECO-FLOW, een intelligent warmteterugwinningssysteem waarmee de energie afkomstig van het was- en naspoelproces wordt teruggewonnen.

Hoe werkt dat precies?

Het ECO-FLOW systeem zorgt ervoor dat binnenkomend koud water wordt voorverwarmd met energie dat anders verloren zou gaan. De energie van de hete dampen die ontstaat tijdens het was- en naspoelproces worden in de ECO-FLOW unit teruggewonnen door een warmtewisselaar. De ‘gerecyclede’ stoom wordt gebruikt als energiebron voor de vaatwasser. De door de warmtewisselaar afgekoelde dampen worden via een ventilator afgevoerd. Het water wat vrijkomt tijdens het ECO-FLOW proces stroomt naar de wastank.

Verbeterd werkklimaat

Naast energiebesparing heeft energieterugwinning nog een ander groot voordeel. Er ontsnapt namelijk significant minder warmte en wasem uit de machine aan het einde van een wasbeurt en dit zorgt voor een aangenamere werkomgeving voor de afwasmedewerker. En in een minder vochtige ruimte droogt servies en glaswerk beter! Tevens kunnen er nu lagere eisen worden gesteld aan de ruimtelijke ventilatie van de spoelkeuken.

Energieterugwinning, waaronder het ECO-FLOW systeem, is als optie verkrijgbaar bij de meeste RHIMA vaatwasmachines. Neem voor meer informatie contact op onze specialisten.