Wat is het verschil tussen 230 en 400 Volt en hoe uit zich dat?

De professionele vaatwasmachines van RHIMA hebben meestal een 400 Volt aansluiting, maar waarom niet eentje van 230 Volt?

Uw huishoudelijke apparatuur is aangesloten op een elektrische aansluiting van 230 Volt. De professionele vaatwasmachines van RHIMA daarentegen worden standaard geleverd (m.u.v. enkele glazenspoelers) met een elektrische aansluiting van 400 Volt, ook wel krachtstroom genoemd. Wat is het verschil eigenlijk tussen 230 en 400 Volt en hoe uit zich dat? We leggen het uit in deze blog.

Het verschil tussen een machine op 230V en een machine op 400V zit vooral in het vermogen van de boiler en in mindere mate het vermogen van het verwarmingselement in het wasbad. Ervan uitgaande dat het aanvoerwater standaard koud is, zullen de boiler en het verwarmingselement in een machine met 230 Volt meer tijd nodig hebben om bij de start het water op te warmen dan een machine met 400 Volt. Daarnaast zal de boiler van een machine met 230 Volt meer tijd nodig hebben om het water tussen de wasbeurten door op temperatuur te houden. Met name wanneer er veel wasbeurten uitgevoerd moeten worden, zorgt een 400 Volt machine dus voor kortere wastijden ten opzichte van een 230 Volt machine. En kortere wastijden betekent meer capaciteit. Daar worden onze klanten heel vrolijk van!

Wanneer 230V en wanneer 400V?

Als uw spoelkeuken niet over een krachtstroom aansluiting beschikt of uw 400V netwerk is al te veel belast, dan kan RHIMA 400V machines ombouwen naar 230V. Dat kan echter alleen als de waspomp van de machine standaard ook 230V is.

Wij zullen u echter adviseren om toch voor een 400V machine te kiezen als u meer dan 10 korven per uur wilt wassen. Het omslagpunt van 230V naar 400V ligt bij 8 tot 10 korven per uur. Dus wanneer er meer dan 10 korven per uur gewassen moeten worden, dan kunt u toch het beste kiezen voor krachtstroom. Wilt u geen krachtstroom aansluiting installeren en toch een beetje meer capaciteit realiseren, dan zijn er twee mogelijkheden:
1) Zorg voor de aanvoer van warm water naar de vaatwasmachine (55 graden onthard water)*, of
2) kies voor een RHIMA machine als HR-uitvoering (energieterugwinning) waarbij de warmte van het afvoerwater afgegeven wordt aan het binnenkomende koude water. Hierdoor is het water waarmee de boiler wordt gevuld of langs het verwarmingselement wordt gestuurd alvast voorverwarmd.

*LET OP: warm watertoevoer (hoger van 55 graden) kan niet gebruikt worden in combinatie met een omgekeerde osmose installatie en waterontharder.