Handmatig voorspoelen, dat kun je missen!

De voorspoeldouche behoort inmiddels tot de standaarduitrusting van de spoelkeuken. Maar het handmatig voorspoelen van de vaat kun je zeker missen.

Een voorspoeldouche is veelal een essentieel onderdeel van een afwaskeuken. Het behoort inmiddels tot de standaarduitrusting. De afwasmedewerker gebruikt de voorspoeldouche om de vuile vaat voor te wassen. Dit proces kan echter heel goed worden vervangen. Handig, want aan het handmatig voorspoelen met de voorspoeldouche kleeft een paar nadelen:

Duurzame horeca

Afhankelijk van de waterdruk gebruikt een horeca voorspoeldouche (spoelkraan) 12 tot 16 liter water per minuut. Om een vaatwaskorf handmatig goed voor te spoelen is gemiddeld genomen (ligt aan het type en vuilheid van de vaat) 4 tot 6 liter water nodig. 150 Korven per dag afwassen is heel gebruikelijk voor een horecaonderneming. Dat betekent dat 600 tot 900 liter water per dag wordt verbruikt. Schoon (drink)water dat de afvoer inloopt en niet wordt hergebruikt! Dit kunnen we allerminst duurzaam noemen.  

Juiste temperatuur

Voor het goed voorspoelen van de vaat is een juiste temperatuur van groot belang, want bij een te hoge temperatuur zullen zetmeel en eiwitten zich vastzetten op het bord waardoor het bord niet hygiënisch schoon wordt. Wanneer het verloop van afwasmedewerkers in de spoelkeuken hoog is, dient u iedere nieuwe afwasmedewerkers uit te leggen wat de juiste temperatuur is. Dit wordt veelal vergeten of niet goed nageleefd. 

Ergonomie

Het veelvuldig gebruik van de voorspoeldouche kan gepaard gaan met eentonige en repeterende handelingen van de afwasmedewerker. Voor sommige vaatstukken (denk aan kommetjes soep of saus) geldt dat de afwasmedewerker ieder vaatstuk in de handen moet nemen om etensresten goed te kunnen verwijderen. Dit is een tijdrovende handeling en is ook ergonomisch niet optimaal.

Maar wat nu? De voorspoeldouche is zeker handig in een spoelkeuken want die komt altijd van pas om bijvoorbeeld de vaatwasmachines aan het einde van de dag goed schoon te maken. Wij adviseren echter om het handmatig voorspoelen te vervangen door een voorwasmachine. De RHIMA PRM voorwasmachines maken gebruik van het waswater van de hoofdvaatwasser (doorschuiver). Het water met chemie dat normaal gesproken de afvoer inloopt, wordt nu dus hergebruikt. Dat resulteert in een aanzienlijke besparing op water en vaatwasmiddel, en is veel duurzamer. En een voorspoelmachine bespaart veel arbeidstijd en -kosten.

Voorspoelen met de voorspoeldouche versus de voorwasmachine:

Voorspoeldouche
Voorwasmachine
Gebruik schoon drinkwater Hergebruik van waswater
Ergonomisch belastend Ergonomische verbetering door o.a. automatische kap
Temperatuur afhankelijk van de afwasmedewerker Temperatuur onafhankelijk van de afwasmedewerker
Vaat wordt vaak enkel van bovenkant gespoeld Vaat wordt van boven- en onderkant met kracht voorgewassen
Vaak geen gebruik van chemie (vaatwasmiddel) Gebruik van water en vaatwasmiddel uit de hoofdvaatwasser dus besparing op vaatwasmiddel
Arbeidsintensief Eén druk op de knop
Wasresultaat is wisselend Altijd een fantastisch wasresultaat!

 

Wilt u meer weten over de voordelen van de voorwasmachine ten opzichte van de voorspoeldouche?

Neem contact met ons op