Een professionele vaatwasser in de horeca? Waarom eigenlijk?
Er zijn flinke verschillen tussen een horeca vaatwasser en een huishoudelijke versie. De belangrijkste verschillen zitten in snelheid, frequentie en efficiëntie. Hier leggen wij de verschillen uit.
Voor een horecaondernemer zijn de voordelen van een horeca vaatwasser ten opzichte van een huishoudelijke vaatwasmachine waarschijnlijk gesneden koek, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn flinke verschillen tussen een horeca vaatwasser en een huishoudelijke versie. De belangrijkste verschillen zitten in snelheid, frequentie en efficiëntie:
1. Snel, snel, snel
Tijdens piekmomenten kan het in een horeca (spoel)keuken heel druk zijn en dat betekent dat er geen tijd te verliezen is. Waar een huishoudelijke vaatwasmachine misschien wel 2 uur doet over een programma, beschikken de professionele vaatwasmachines van RHIMA vaak al over wasprogramma’s van 90 seconden tot enkele minuten. Zo kan de vuile vaat super snel en efficiënt weggewerkt worden. Dat is mogelijk omdat deze vaatwasmachines veel krachtiger zijn dan degene die we terugvinden in de ‘gewone’ huiskeuken. Daarnaast wassen de professionele vaatwasmachines op zeer hoge temperatuur. Het water dat wordt gebruikt voor de naspoeling heeft een temperatuur van minimaal 82°C. Een lagere temperatuur brengt hygiënerisico’s met zich mee.
2. Veel wasjes
Snel, snel, snel betekent natuurlijk ook vaak, vaak, vaak. Huishoudelijke vaatwasmachines worden meestal pas ingeschakeld wanneer deze voldoende gevuld zijn en zijn daarom gemaakt om één keer per dag te wassen. Bij intensief gebruik wordt deze minder bedrijfszeker. Horeca vaatwassers daarentegen, zijn zo ontworpen dat de machines meerdere keren per dag kunnen draaien. Dat vraagt om robuuste componenten die dag-in-dag-uit en jarenlang mee kunnen gaan. Het liefst zonder storingen. Mocht zich een technisch probleem voordoen, moet de servicemonteur snel ter plaatse zijn. Gezien de investering die is gemaakt, is het van belang dat onderdelen ook na tientallen jaren nog (op voorraad) beschikbaar zijn. Gelukkig houdt RHIMA ook voor oudere modellen onderdelen op voorraad, zodat uw machine altijd draaiende kan blijven.
3. Duurzaamheid
In een tijd waarin de prijzen voor energie en water stijgen, is efficiëntie en duurzaamheid een belangrijke factor. De professionele horeca vaatwasser is ontworpen om het beste wasresultaat te realiseren tegen de laagst mogelijke verbruikskosten. Waar de vaatwasser thuis per wascyclus nieuw leidingwater pakt (wat ook steeds weer op temperatuur moet worden gebracht), vullen professionele vaatwasmachines de tank één keer per dag en gaat de machine zuinig om met water. Het waswater wordt dus niet continu ververst, maar blijft op de juiste temperatuur in de machines. Professionele vaatwassers verbruiken niet alleen weinig water, maar door de korte programma’s zijn ze ook zuinig met stroom en vaatwasmiddelen. De RHIMA PRM voorwasmachine is trouwens extra duurzaam en maakt gebruikt van het gebruikte afwaswater om de vuile vaat voor te spoelen. Dit maakt het gebruik van de voorspoeldouche overbodig. Dankzij de korte wascycli verbruiken ze niet alleen weinig stroom en water, maar zijn ze ook zuinig met reinigings- en naglansmiddelen.
Beschikt de spoelkeuken in uw (sport)kantine over onvoldoende capaciteit, maar maakt u nog geen gebruik van een professionele vaatwasmachine? Moet er worden voldaan aan HACCP-richtlijnen ten aanzien van hygiëne? Twijfelt u over de aanschaf van een professionele vaatwasser? Dan raden wij u aan om contact met ons op te nemen. Samen met u maken wij graag de juiste keuze maakt voor uw organisatie of instelling. Onze adviseurs geven u graag een geheel vrijblijvend advies!