Een horeca vaatwasmachine ontkalken? Hoe doe je dat?

Het Nederlandse leidingwater bevat van nature kalk. Kalk is slecht voor uw professionele vaatwasmachine. Wij leggen uit wat u ertegen kunt doen.

Het Nederlandse leidingwater bevat van nature kalk. In de ene regio is dat slechts een beetje, in de andere regio een boel. Dan spreken we van hard water. Schadelijk voor de gezondheid is kalk niet, maar het is wel slecht voor uw professionele vaatwasmachine. Wij leggen uit wat u ertegen kunt doen.

Wat is het probleem?

Kalkdeeltjes hechten zich aan de verwarmingselementen van een vaatwasmachine, waardoor dit element geïsoleerd raakt. Daardoor is er meer energie nodig om afwaswater op de juiste temperatuur te krijgen. Slechts 1 mm kalkaanslag op het verwarmingselement kan al zorgen voor 10% meer energieverbruik. Wanneer was- en naspoelarmen verstopt raken door kalk, zal het wasresultaat minder goed zijn. Vooral koffie- en theeaanslag wordt dan zichtbaar. Maar de vorming van kalk heeft ook een grote invloed op de levensduur van de machine. En als gevolg van kalkaanslag is er meer vaatwasmiddel nodig omdat vaatwasmiddel kalkbinding in de machines tegengaat.

Wat kunt u ertegen doen?

De eerste mogelijkheid is om de machine handmatig te ontkalken met professionele kalkverwijderaar, zoals RHIMA Pro Wash ACID (alleen te gebruiken door onze monteurs). Dit moet gebeuren wanneer de vaatwasmachine wit uitslaat. Wanneer dat is, is afhankelijk van de hardheid van het water en de mate waarin de machine wordt gebruikt. Het handmatig ontkalken is wel even een klusje. Alvorens de kalkverwijderaar gebruikt kan worden, is het nodig om het vaatwasmiddel en naglasmiddel te ontkoppelen van de machine. Om er zeker van te zijn dat het restant vaatwasmiddel uit de machine is, moet de machine nog een aantal keren draaien. Vervolgens moet het waswater worden verwijderd, de machine gevuld worden met vers water en opnieuw opgestart worden. Na het toevoegen van het ontkalkingsmiddel moet de machine een aantal keren draaien. Hardnekkige aanslag kan eventueel met een borstel worden behandeld. Tijdens het ontkalkingsproces kan er niet worden gewassen. Neem contact op met onze service afdeling als uw vaatwasmachine ontkalk moet worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Kalkaanslag voorkomen is eigenlijk nog beter dan het tegengaan ervan. Het handmatig ontkalken is namelijk altijd reactief en voorkomt helaas niet dat de kalkaanslag ontstaat. Wanneer het druk is, kan het ontkalken nog wel eens worden vergeten en dat kan eventueel tot schade leiden. Ook zorgt handmatig ontkalken er slechts voor dat elementen die in het zicht zitten ontkalkt worden. Waterleidingen, de boiler en het naspoelsysteem worden niet onder handen genomen. Er moet een monteur bijkomen om die delen te kunnen ontharden.

In plaats van regelmatig te investeren in tijd en vloeibare ontkalkers, is het plaatsen van een waterontharder voor de vaatwasmachine een mogelijke oplossing. Hoewel een waterontharder een eenmalige investering eist, werkt een waterontharder actief en zorgt er dus voor dat er geen kalkaanslag ontstaat in de gehele machine (dus ook in niet in de leidingen, boiler en naspoelsysteem). Dit vergroot de levensduur van de machine, bespaart veel tijd en zorgt ervoor dat minder energie en vaatwasmiddel wordt gebruikt.