De 5 ‘zilveren’ afwastips van Beluga’s Marion

Al 25 jaar (!) bedient Marion Rossier de RHIMA afwasmachines bij sterrenrestaurant Beluga Loves You. Als er iemand een paar afwastips kan geven, dan is het Marion wel. Dit zijn de tips uit de sterrenafwaskeuken van Beluga Loves You:

Al 25 jaar (!) bedient Marion Rossier de RHIMA afwasmachines bij sterrenrestaurant Beluga Loves You. Een zilveren jubileum dus. Marion heeft inmiddels de nodige afwaskilometers achter haar naam staan en de finishlijn is wat haar betreft gelukkig nog niet in zicht. Als er iemand een paar afwastips kan geven, dan is het Marion wel. Want met 8 gangen per couvert komt er flink wat glas- en vaatwerk de spoelkeuken binnen. Dit zijn de tips uit de sterrenafwaskeuken van Beluga Loves You:

1. Sorteren voor afzetruimte

Voordat de vaat in de professionele vaatwasser gaat, is het belangrijk om goed te sorteren. Borden bij borden, GN-bakken bij GN-bakken, glazen in de juiste vaatwaskorf en ga zo maar door. Door te sorteren kan er niet alleen efficiënter ingeruimd worden, dit zorgt er ook voor dat de debrasseertafels optimaal gebruikt worden en meer ruimte overblijft. Door meer afzetruimte te creëren neemt ook de breukfactor af.

2. Controleren is beter

Bij Beluga Loves You worden de vaatwaskorven op de debrasseertafels zelf door de bediening gevuld met de vuile vaat, maar volgens Marion is het altijd goed om te controleren of de vaat juist in de korf is gezet, of in de juiste korf is gezet. Vooral bij borden. Diepe borden moeten namelijk anders in een korf worden gezet als ondiepe borden. Dat staat aangegeven op de zijkant van de korf, maar kan snel over het hoofd worden gezien.

3. Stapelen maar (niet)

Stapel schoon, maar ook vuil, vaatwerk niet te hoog op zodat wordt voorkomen dat het omvalt en breekt. Bij een sterrenrestaurant als Beluga Loves You wordt gebruik gemaakt van kwalitatief hoogstaand porseleinen servies. En Marion wil natuurlijk voorkomen dat dat breekt. Voor de kostbare borden heeft RHIMA overigens 3D-geprinte mallen gemaakt die exact in de vaatwaskorven passen, waarmee de breukschade nu verwaarloosbaar is.

4. Vergeet de machine niet

Het afwassen stopt niet bij het reinigen van enkel de vuile vaat. Het reinigen van de machine aan het einde van de werkdag is misschien wel net zo belangrijk. Daarmee blijft de machine in topvorm. Marion verwijdert dagelijks de zeven en sproeiarmen van de machine om deze te reinigen, maar klimt gerust ook op de afzettafel om de bovenkant van de machine een poetsbeurt te geven. En wat te denken van de rollers van de rollerbank. Die kunnen eenvoudig worden verwijderd om te reinigen in de machine.

5. Fill me up

Vul de machine of korven goed en gebruik zo veel mogelijk de volledige capaciteit van de machine. Dat scheelt tijd en energie. Let alleen op bij het wassen van bestek: daar is het van belang om niet te veel bestek in de korf te doen. Maximaal 80 stuks bestek is het advies, want meer bestek in een vaatwaskorf gaat ten koste van het afwasresultaat.

En nog een belangrijke tip van Marion aan de jongere generatie afwassers. Laat je niet afleiden en werk door. Ook al hoop je dat het ooit af was, er komt altijd een einde aan de afwas….. Vergeet niet, de kwaliteit en passie van de afwasmedewerker(ster) is uiteindelijk toch doorslaggevend voor het eindresultaat.