FAQ: Wat is de beste plek voor een omgekeerde osmose installatie?

Moet een omgekeerde osmose installatie direct naast een professionele vaatwasmachine staan, of kan deze misschien wel in de kelder worden gezet?

Moet een omgekeerde osmose installatie direct naast een professionele vaatwasmachine staan, of kan deze misschien wel in de kelder worden gezet? Wij krijgen regelmatig vragen over wat de beste plek is voor een omgekeerde osmose installatie. In deze blog brengen wij je op de hoogte.

Niveauverschil

Omgekeerde osmose is een proces om water te zuiveren, bedoeld om te voorkomen dat mineralen en kristallen achterblijven op glaswerk en servies. Meer over dit proces lees je hier.

De beste plek voor omgekeerde osmose apparatuur is afhankelijk van het type installatie. Er zijn compacte omgekeerde osmose (RO) installaties, bv. RHIMA RO 100i, die niet over een ingebouwd voorraadvat en drukverhogingspomp beschikken. Daarnaast zijn er grotere installaties (bv. RO 200i en RO 400i) die vooral worden ingezet bij korventransport- en bandvaatmachines. Deze omgekeerde osmose installaties beschikken wél over een ingebouwd voorraadvat en maken continu osmose water aan, dat naar de vaatwasmachine wordt gepompt. Bij de compacte RO’s is het raadzaam om de installatie niet verder dan 3 á 4 meter van de vaatwasmachine te plaatsen. Dankzij de drukverhogingspomp kunnen de grotere RO’s op een grotere afstand van de machine staan en eventueel zelfs een niveauverschil van bijvoorbeeld 1 etage hoger of lager overbruggen.

Warmte

Een omgekeerde osmose installatie werkt het beste met zo koud mogelijk toevoerwater en in een zo laag mogelijke omgevingstemperatuur. Het toevoerwater wordt met hoge druk door een membraan gedrukt, zodat mineralen en andere vreemde stoffen uit het leidingwater worden gefilterd waarna gezuiverd water overblijft. Wanneer de temperatuur van de osmose installatie en/of het toevoerwater echter stijgt, zetten ook de microscopische gaatjes van het membraan uit. Daarmee neemt het rendement van het membraan af. Daarom raden wij aan om de omgekeerde osmose installatie niet te plaatsen naast keukenapparatuur die veel warmte afscheidt, denk bijvoorbeeld aan koelkasten, koelingen van bierpompen en dergelijken. Ook plaatsing in de buurt van warmwaterleidingen kan de temperatuur in de installatie verhogen.

Zichtbaar

Zet de omgekeerde installatie niet helemaal uit het zicht, omdat het apparaat met indicatorlampjes aangeeft wanneer bijvoorbeeld een membraan moet worden vervangen of als er een storing is. En tot slot, zet de RO-installatie bij voorkeur rechtopstaand en niet liggend.

Wilt u een van onze adviseurs spreken over uw professionele vaatwasoplossing en de beste plek voor uw RO-installatie? Neem contact met ons op.