Festicup

Professionele reiniging van herbruikbare bekers met mobiele wasstraat bij Festicup

Professionele reiniging van herbruikbare plastic bekers

korventransport wasmachine op locatie

Vanaf 1 januari 2020 is het in België verboden om op evenementen, van schoolfeesten tot grote festivals, drank te serveren in wegwerpbekers, blikken of petflesjes. De jonge Belgische ondernemers Jozef Plevoets en Steven Van Herreweghe zagen deze wetgeving zich al jaren geleden aandienen en startten in 2017 Festicup. Festicup levert stevige en herbruikbare bekers aan horeca en evenementen met als belangrijkste doel het terugdringen van (plastic) afval.

Het is mogelijk om de bekers van Festicup te kopen of te huren. Na afloop van het evenement kunnen de gebruikte bekers in de opslag van Festicup worden gereinigd. Maar sinds 2019 biedt de organisatie ook de mogelijk om direct op locatie de bekers te reinigen in een mobiele wasstraat. Steven Van Herreweghe, COO van Festicup, legt uit: “Het is niet altijd mogelijk en relatief duur om veel bekers te leveren voor een evenement en daarom kwamen wij met het idee om een mobiele wasstraat te ontwikkelen. Deze wasstraat zetten wij op locatie en ter plekke worden onze bekers gewassen en kunnen zij worden hergebruikt. Je hebt er enige ruimte voor nodig, plus de toevoer van water, elektriciteit en uiteraard afwaspersoneel. Maar vanaf een evenement met 2.000 bezoekers levert de wasstraat zijn geld zeker op.”

Mobiele wasstraat

Naast de grotere wasstraat biedt Festicup ook kleine voorladers aan in een flightcase die door de klant zelf eenvoudig aangesloten kunnen worden. Bij grotere evenementen echter wordt de mobiele wasstraat naar de locatie gereden. Dit is een gesloten trailer uitgerust met een professionele korventransportmachine van RHIMA (de RX Evo) inclusief aan- en afvoertafels. “De eerste grote wasstraat die wij hadden was iets minder professioneel”, aldus Steven. “Dat was eigenlijk een marktkraam met daarin vier voorladers op een rij. Die opstelling bleek te arbeidsintensief door het steeds in- en uitladen van de korven. Naarmate we groeiden waren we op zoek aan een professionelere oplossing.”

7.500 bekers per uur

Na uitvraag bij verschillende leveranciers kwam Festicup bij RHIMA uit en heeft het bedrijf inmiddels 2 trailers rondrijden die tijdens ‘normale’ zomermaanden elke weekend verhuurd worden. Jozef Plevoets, CEO van Festicup, vertelt: “We zochten een machine met grote capaciteit. Deze korventransportmachine van RHIMA wast 7.500 bekers per uur. Droogresultaat was voor ons van minder groot belang. De bekers worden toch direct weer hergebruikt. RHIMA kwam met de beste optie qua capaciteit en prijs. De mobiele wasstraat moet zich in drie jaar terugverdienen.”

Eenvoudig in gebruik

Jozef Plevoets vult verder aan: “Als wij de mobiele wasstraat verhuren dan komen wij hem installeren en starten wij de vaatwasmachine voor de klant op. De klant kan verder alles zelf. Wij leveren geen afwaspersoneel, want we zien dat bij Belgische evenementen vaak vrijwilligers worden ingezet. Er hangt een bord naast de wasmachine met instructies. De machine is heel eenvoudig te bedienen, dus dat gaat eigenlijk altijd goed. De trailer is ook zo uitgerust dat we na gebruik met een hoge drukspuit alles kunnen schoonmaken.”

Voor de start van de coronacrisis zag Festicup veel interesse voor hun aanbod en stond het bedrijf op het punt om drie extra trailers inclusief korventransportmachine te bestellen. Helaas gooide corona roet in het eten. Steven: “Het zijn economisch moeilijke tijden, maar de evenementen business trekt gelukkig weer aan. Wij gaan ervan uit dat je het komende jaar Festicup op heel wat plekken zult gaan terugzien.”

"Wij zijn van mening dat bij events zo min mogelijk bekers moeten worden gebruikt. Een festival met 500 bezoekers kan je met 1.500 herbruikbare bekers laten doorgaan in plaats van met 5.000 single use stuks. Daarom bieden we on the spot mobiele afwas oplossingen met hulp van RHIMA. Zo kunnen we de bekers ter plekke wassen en hergebruiken. Dankzij onze technologie kunnen we garanderen dat ze proper zijn om te hergebruiken. Properder dan dat ze op café in een spoelbak gespoeld worden."
Highlights
 • 1

  Snelle manier om herbruikbare bekers af te wassen op locatie

 • 2

  Eenvoudig in gebruik

 • 3

  Eenvoudig in onderhoud

Apparatuur
 • 1

  RHIMA RX Evo korventransportmachine in mobiele trailer

 • 2

  Aan- en afvoertafels