Streekpralines Tony

De chocolade mallen van Streekpralines Tony worden gewassen in een RHIMA met een speciaal wasprogramma.

afwassen chocolade mallen

Tony Mergan is op zijn zachtst gezegd een gepassioneerd chocolatier zoals ze die alleen maar in België kennen. In een modern atelier wordt zowat iedere praline, chocoladefiguur of wat dan ook artisanaal gemaakt. Met passie, die er soms spreekwoordelijk vanaf druipt, worden er de vreemdste vullingen toevertrouwd aan de lekkere chocolade “bonbons”.

Bij Tony een spoelkeuken gaan bespreken is een beetje een aanslag op de calorieën, maar dat namen we er maar al te graag bij. Zomaar ging het niet, want er waren speciale vereisten. Zo kan niet zomaar elk vaatwasmiddel gebruikt worden. Niet alleen om de smaakoverdacht te vermijden, maar ook om de gietvormen en mallen niet te beschadigen.

En zo trokken we met een lading gietvormen én mallen richting het testcentrum van RHIMA. Een WD 7 werd in gereedheid gebracht om te laten zien wat er mogelijk is. In no time werd de klus, die volgens Tony anders enkele dagen in beslag zou nemen, geklaard. Uiteindelijk was de conclusie dat de vaat en vooral het naspoelen tegen een veel lagere temperatuur gedaan moest worden dan gewoonlijk. En met het aangepaste vaatwasmiddel was de combinatie meteen gekozen: een WD 7 doorschuifmachine met maatwerk tafels gekoppeld aan een omgekeerde osmose.