JP 1886

JP 1886 in de startblokken met RHIMA vaatwasmachines

Nieuwe (spoel)keuken voor JP 1886 in Zaandam
 

nieuwe vaatwasmachine productiekeuken

Aan de Westeinde 182 in Zaandam wordt begin 2022 nog flink verbouwd. De voormalige chocoladefabriek van Verkade, een rijksmonument gebouwd in 1886, wordt omgetoverd tot een horecavoorziening in authentieke stijl. Het restaurant gaat de naam JP 1886 dragen en denkt in maart 2022 haar deuren te openen. Het restaurantgedeelte heeft de look and feel van een fabriek, - van nostalgische oranje tegeltjes op de muur tot stalen raamkozijnen – waarvandaan men de immense open keuken inkijkt.

“Het is de bedoeling dat dit de productiekeuken wordt voor de rest van het gebouw”, aldus eigenaar Bob Zandberg. “Vandaar de grootte van de keuken.” Het unieke complex wordt getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw waarin uiteindelijk onder meer een hotel, tandartspraktijk, cultureel centrum, bibliotheek, bakkersschool en zelfs zorgwoningen samenkomen. “Uiteindelijk zullen dagelijks 3 tot 4 duizend mensen het complex bezoeken.”

Die bezoekers kunnen bij JP 1886 plaatsnemen in het restaurant, op het terras in de botanische binnentuin, op het zonnige terras en de terrasboot aan de kade of in een huurbootje waarmee zij naar de Zaanse Schans kunnen varen. Totaal biedt het restaurant binnen plaats aan ruim 130 gasten.

Meer tijd om na te denken

“Wie niet waagt, wie niet wint”, is het motto van Bob. Als echte horecaondernemer ziet Bob deze locatie aan het water als buitenkans. Zeker ook door de samenwerking met Verkade. Inmiddels is Bob al ruim 13 jaar eigenaar van restaurant Villa Westend in Velserbroek, een trendy restaurant met beachbar gelegen aan de Westbroekplas. “Het is een vreemde tijd om een nieuw bedrijf te beginnen, maar wij zien altijd kansen. Het voordeel aan deze coronaperiode en de lockdown is misschien wel dat je wat langer na kunt denken over wat je precies wil. Zo komt er een nu een open vuur BBQ in het restaurant waarvoor er een pijp door twee verdiepingen getrokken moet worden. Als er meer druk op de ketel had gestaan, hadden we dat misschien wel achterwege gelaten.”

Wederom RHIMA apparatuur

Lang nadenken over de invulling van de spoelkeuken had Bob daarentegen niet nodig. “Ik wilde dezelfde opstelling als bij Villa Westend, dat wil zeggen een RHIMA PRM voorwasmachine en WD-7 doorschuiver. Die combinatie draait nu al een aantal jaren bij Villa Westend en daar ben ik heel tevreden over. Ook over de service van RHIMA ben ik erg te spreken.”

"Ik wilde dezelfde opstelling als bij Villa Westend, dat wil zeggen een RHIMA PRM voorwasmachine en WD-7 doorschuiver. Die combinatie draait nu al een aantal jaren succesvol bij Villa Westend. Ook over de service van RHIMA ben ik erg te spreken.”

Via RHIMA dealer Van Gestel werd alle keukenapparatuur, waaronder de vaatwasmachines en omgekeerde osmose installatie RO-200, aangeschaft. “Ten opzichte van de opstelling bij Villa Westend is het enige verschil dat we hier geen automatische kap en wasemcondensunit hebben omdat we hier een afzuigplafond hebben. Daarnaast is de spoelkeuken hier meer bij de keuken betrokken. We proberen een open doorkijk door het hele restaurant te creëren. De afwassers zijn hier dus niet weggestopt in de hoek. Dat betekent ook dat zij de faciliteiten en apparatuur aangereikt moeten krijgen waarmee zij hygiënisch en professioneel kunnen werken.”

Verderop aan de Zaan, in Wormer, wordt door dezelfde investeerder eveneens gewerkt aan een aantal nieuwe, unieke horecalocaties, waaronder één in een likeurmuseum. Eén van de andere locaties wordt waarschijnlijk een productiekeuken waar maaltijden worden verzorgd voor zo’n 500 zorgwoningen en mise-en-place werkzaamheden voor restaurants in de regio. Hier zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een prettige werkplek krijgen. “Maar de focus ligt nu op de opening van JP 1886. In principe gaan we 7 dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open, van ontbijt tot lunch en diner. We staan echt te trappelen om van start te gaan!”

Uw keuken naar een hoger niveau brengen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies

Maak een afspraak

Highlights
 • 1

  Spoelkeuken centrale positie in keuken

 • 2

  Succesvolle combinatie voorwasmachine en doorschuiver

Apparatuur
 • 1

  PRM 7 GREEN voorwasmachine

 • 2

  WD 7 GREEN Plus doorschuifmachine

 • 3

  RO 200 omgekeerde osmose installatie

 • 4

  Diverse aan- en afvoertafels