Bakkersland

Hygiënisch wassen en drogen van krattenwasser bij Bakkersland

Broban kratten wassen bij bakkerij BakkerslandPure passie, dat is wat Bakkersland dreef. Met in totaal 18 bakkerijen was Bakkersland ooit de grootste Bakkerijorganisatie van Nederland. Sinds 2019 is Bakkersland verdergegaan onder de naam Goedhart-Borgesius.

Bakkersland vroeg RHIMA een hoogwaardige wasinstallatie te ontwikkelen die moest voldoen aan alle specifieke eisen van Bakkersland: minimale handelingen, maximaal droogresultaat met een minimaal verbruik van energie en ruimte en eenvoudig in te passen binnen de processen van alle Bakkersland bakkerijen. De kwaliteitsnorm van producten in de foodsector zal de komende jaren nog verder omhoog gaan. Hygiëne in kratten is een belangrijk onderdeel om aan deze groeiende kwaliteitsnorm te voldoen. Daarom moest de machine gekenmerkt worden door een zeer hygiënische en robuuste afwerking

500 kratten per uur reinigen

RHIMA verwerkte alle eisen in de ontwikkeling van een hoogwaardige en compacte krattenwasmachine voor het reinigen van brobankratten. Binnen een vloeroppervlak van 5m² worden 500 kratten per uur gereinigd en gedroogd met een droogresultaat dat onder de 2 gram restvocht per krat komt.

Minimale handeling

De machine is uniek doordat de operator maar weinig handelingen hoeft uit te voeren. Bij de krattenwasser worden namelijk 25 kratten in één keer in de wasinstallatie gezet. Afhankelijk van de vervuiling kan gekozen worden uit verschillende wasprogramma 's. Binnen deze programma's gebeurt alles automatisch en worden de kratten gewassen, gespoeld én gedroogd. Wanneer het programma is afgelopen, wordt de stapel kratten uit de machine gehaald en doorgestuurd naar de inpakafdeling/bakkerij. Door deze minimale handelingen zal één operator in de toekomst twee machines tegelijk kunnen bedienen en daarmee duizend kratten per uur kunnen wassen en drogen.

Maximaal droogresultaat met minimale energie en minimale ruimte

Het drogen van de kratten gebeurt op een unieke wijze, namelijk door ze te centrifugeren op hoge snelheid. Hiermee wordt een hoog droogresultaat behaald (minder dan twee gram restvocht per krat) en kunnen de kratten na het wassen direct door naar de inpakafdeling.

Wanneer we deze machine en manier van drogen vergelijken met een tunnelmachine (met eenzelfde droogresultaat), waarbij de kratten één voor één gewassen en gedroogd worden, zien we dat de benodigde energie voor het drogen met 97 procent (!) (ongeveer 84kw per uur) is verminderd.

Highlights
 • 1

  500 kratten per uur reinigen

 • 2

  Minimale handeling voor operator

 • 3

  Energieverbruik voor het drogen met 97 procent verminderd

Apparatuur
 • 1

  Op maat gemaakt krattenwasmachine

Sluiten

broban kratten wassen in industriele wasmachine

Broban kratten hygiënisch wassen