Stadsbrouwerij Maastricht

Stadsbrouwerij Maastricht tapt biertjes in hygiënisch schone glazen met RHIMA glazenspoelmachine

Glazenspoelmachine zorgt voor hygiënisch schone bierglazen

vaatwasmachine om bierglazen te reinigen

In het hart van Maastricht, aan de voet van de Sint Servaasbrug, ligt Stadsbrouwerij Maastricht. Op deze plek wordt al ruim anderhalve eeuw lang Maastrichts bier gebrouwen. Sinds 2018 huisvest Stadsbrouwerij Maastricht hier met een proeflokaal, vergaderzaal, bierwinkel en een eigen microbrouwerij. De gasten kunnen proosten met schone (bier)glazen dankzij de glazenspoelmachine van RHIMA.

Leven in de brouwerij

Misschien is het niet voor iedereen bekend, maar Maastricht is de stad van de bierbrouwerijen. Op de website van Stadsbrouwerij Maastricht lezen we dat midden in de 19de eeuw de stad meer dan 40 brouwerijen kende. In het pand waar nu Stadsbrouwerij Maastricht is gehuisvest, werd al in 1857 gestart met het brouwen van Ridder-pils. In 1982 werd de Ridder brouwerij overgenomen door Heineken en zag Wieckse Witte het levenslicht. Toen het succes van Wieckse Witte te groot werd, werd de productie ervan verplaatst en de brouwerij in 2002 gesloten. Maar na 16 jaar leegstand kwam er weer leven in de brouwerij door de opening van Stadsbrouwerij Maastricht.

“Bier is altijd een passie van mij geweest, zowel om te tappen als om te drinken”, lacht bedrijfsleider Anjes Cimmermans. Sinds haar aanstelling in 2019 is er bij de brouwerij veel veranderd. In de bierwinkel kunnen echte bierfanaten nu lokaal bier en wisselende specials kopen, waar voorheen vrijwel alle bieren werden verkocht. Eén van die lokale biertjes is de Maltezer. Het biertje waarvan het recept is overgenomen van de Ridder Brouwerij. Anjes: “Sinds de zomer van 2021 kun jij bij ons ook terecht voor ‘Het Geheim van de Brouwer’, een actief groepsspel dat gespeeld wordt in het centrum van Maastricht en waarbij deelnemers iets leren over het brouwproces.”

Spoelbak volstaat niet meer

In het bierlokaal kunnen de deelnemers – en ook andere bezoekers - vervolgens de middag of avond afsluiten met een drankje of hapje. Onder de bar in het bierlokaal draait sinds de opening in 2018 de RHIMA Optima 400 glazenspoelmachine dagelijks 12 uur lang om de gebruikte bierglazen te reinigen. “Na de komst van COVID-19 wordt de vaatwasmachine veel meer gebruikt”, aldus Anjes. “Om de glazen hygiënisch goed schoon te krijgen, volstaat de spoelbak niet meer.” Naast de machine is een omgekeerde osmose installatie geplaatst, zodat de glazen zonder poleren streeploos schoon worden en weer gevuld kunnen worden. “We hebben veel verschillende glazen, die gaan allemaal in een open korf zodat we veel verschillende glazen tegelijk kwijt kunnen en zo efficiënt mogelijk kunnen vullen. Je moet alleen met beleid de korf in de vaatwasser duwen, maar dat is een kwestie van gewenning.” In de keuken wordt de overige vuile vaat gewassen in een RHIMA DR 60 doorschuifvaatwasser. “Alleen het bestek halen we soms nog even door de glazenspoelmachine, zodat het een frisse gepoleerde look krijgt.”

Anjes concludeert: “Ik krijg zelf altijd veel voldoening van de afwas doen. Als een glas bier leeg terugkomt, dan heeft het gesmaakt. En als het schone glas weer wordt gevuld dan is wat mij betreft de cirkel rond. Mooier kan niet.” Binnenkort gaat het terras van Stadsbrouwerij Maastricht aan de Oeverwal weer open en zullen de rode parasols ook vanaf de andere kant van de Maas een herkenningspunt vormen. Een bezoek aan Maastricht is niet compleet zonder een echt Maastrichts biertje te proeven.

Highlights
 • 1

  Corona eist extra hygiëne voor glaswerk

 • 2

  Omgekeerde osmose zodat glazen streeploos schoon worden

 • 3

  Compact voorlader onder bar geplaatst

Apparatuur
 • 1

  RHIMA Optima 400 glazenspoelmachine

 • 2

  RHIMA DR 60 doorschuifvaatwasser