Zoveel verschillende horeca vaatwasmiddelen? Zo maak je een keuze.

Er bestaan veel leveranciers van horeca vaatwasmiddel. Waar moet je op letten bij uw keuze?

Om vervuiling van de vaat te lijf te kunnen gaan, mag goede vaatwasmiddel en naglansmiddel niet ontbreken in uw spoelkeuken. Er bestaan veel leveranciers van horeca vaatwasmiddelen. Waar kunt u op letten bij uw keuze?

Direct of op afstand

Professioneel vaatwasmiddel komt in drie vormen: poeder, vloeibaar en vast. Bij RHIMA noemen we die laatste ‘Solid’. Dit is een hoog concentraat waaruit vrijwel al het water is verwijderd. Afhankelijk van de situatie kan bij voorladers gekozen worden voor poeder met de hand doseren of vloeibaar automatisch doseren. Afhankelijk van het model zijn voorladers wel of niet uitgerust met een ingebouwde wasmiddeldoseerunit.
RHIMA doorschuifmachines worden uitgerust met een Solid en die wordt links of rechts naast de machine op de muur gemonteerd. Dit is een eenvoudige, ergonomische en vooral veilige oplossing. Bij grote meertanks wasstraten kan gekozen worden voor Triple Solid direct in de nabijheid van de machine of voor vloeibaar indien om logistieke redenen de opslagruimte van de vaatwasmiddel gescheiden is van de spoelkeuken.

Veiligheid

Een belangrijk element rondom vaatwasmiddelen is veiligheid. Direct contact met vaatwas- of naspoelmiddel moet te allen tijde worden voorkomen. Let bij uw keuze dus op dat het vaatwasmiddel veilig is voor uw gebruikers. RHIMA Solid vaatwasmiddel wordt gedoseerd met een speciale doseereenheid die op een veilige plek naast de machine wordt gemonteerd, waarmee contact met het middel vrijwel onmogelijk is.

Voor de vloeibare vaatwasmiddelen is het voorkomen dat de afwasmedewerker in contact komt met middel van groot belang. RHIMA heeft daarvoor de ‘bag in box’ verpakking. Dit is een lichte, gesloten systeem van vloeibaar vaatwasmiddel met een veiligheidskoppeling. Deze veiligheidskoppeling wordt op de verpakking geklikt en vormt dan een gesloten systeem met de doseerunit. Bij het aan- en loskoppelen is het uitgesloten om in direct contact te komen met het vaatwas- of naspoelmiddel. En wanneer een verpakking bijvoorbeeld omvalt kan er geen inhoud worden verloren; dus veilig!

Bewaartermijn

Over het algemeen geldt dat de Solid vaatwasmiddelen aanzienlijk langer houdbaar zijn dan vloeibaar vaatwasmiddelen. Bovendien neemt het product veel minder ruimte in beslag en kan er bespaard worden op transportkosten. Wilt u een goede voorraad aanhouden dan zijn dit belangrijke afwegingen. Overigens kunt u vaatwasmiddel van RHIMA dagelijks bestellen waarna het direct wordt geleverd. Een grote voorraad is dus niet per se nodig.

Geen milieuschadelijke stoffen

Het is raadzaam om bij het gehele vaatwasproces te kijken naar de ‘milieu-aspecten’. Kies voor een vaatwasmachine die bespaart op water en energie en gebruik vaatwasmiddelen die naast goed schoonmaken ook geen milieuschadelijke stoffen als chloor bevatten (chloorvrij vaatwasmiddel dus). De meeste producten van RHIMA hebben het Nordic Swan milieulabel. Dit is een Scandinavisch milieukeurmerk dat wordt toegekend aan middelen die geen schadelijke stoffen bevatten en niet giftig zijn voor het milieu .

Lager in gewicht

Jerrycans vaatwasmiddel van 20 liter (= 25 kilo) lijken efficiënt, maar vragen om heel veel zwaar tilwerk van uw medewerkers wanneer deze naar de opslagruimte moeten worden gebracht. Daarnaast staan deze grote verpakkingen vaak in de weg in de spoelkeuken. Uw medewerkers tillen waarschijnlijk liever een verpakking van 5 of 10 kilo. RHIMA Solid geconcentreerd vaatwasmiddel is laag in gewicht én het volume voor transport en opslag is lager.

Om uit het grote aanbod horeca vaatwasmiddelen en naglansmiddelen een keuze te kunnen maken kan een hele opgave zijn. Er zijn zoveel verschillende aanbieders en soorten, en vele van hen leveren prima producten. Het vaatwasmiddel, de vaatwasmachine en waterbehandeling moeten goed op elkaar afgesteld zijn. Wilt u daar zeker van zijn en maar één leverancier willen aanspreken als het resultaat niet perfect is, dan is het raadzaam om alles bij één en dezelfde leverancier af te nemen.

Horeca vaatwasmiddel kopen?

Bekijk ons assortiment