Wat is het verschil tussen een waterontharder en een osmose installatie?

Restauranteigenaren weten vaak wel dat een osmose installatie nodig is om te voorkomen dat er veel tijd besteed moet worden aan het poleren van glaswerk. Maar verder gaat de kennis niet. Wij geven een opfriscursus.

Veel organisaties die wij voor een eerste keer bezoeken, vragen ons naar het verschil tussen een waterontharder en een omgekeerde osmose installatie. Ze weten vaak wel dat een osmose installatie nodig is om te voorkomen dat er veel tijd besteed moet worden aan het poleren van glaswerk. Maar verder gaat de kennis niet. Daarom even een opfriscursus.

Waarvoor dient een waterontharder?

Een waterontharder verandert de samenstelling van het water. De waterontharder haalt calcium- en magnesiumionen uit het water en wisselt deze in voor natriumionen. Natrium zit in keukenzout, vandaar dat een waterontharder regelmatig geregenereerd wordt met keukenzout: een hoge concentratie keukenzout spoelt als het ware de ontharder schoon waardoor die na het regeneratieproces weer calcium en magnesium uit het water kan verwijderen. In zuiver chemische zin verandert de hardheid van het water niet, alleen de samenstelling verandert. Calcium en magnesium herkennen wij als kalkaanslag dat na elk waspoces verder opbouwt. Natrium hecht niet aan een oppervlakte en spoelt na elk wasproces weg. Een waterontharder voorkomt kalkaanslag op de (verwarmings)elementen in de vaatwasmachine en op het vaatwerk.

Verkalking is slecht voor een machine omdat kalk isoleert. Als het verwarmingselement isoleert is er meer energie nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Verkalking leidt dus tot onnodig energieverbruik. Daarnaast leidt deze kalkaanslag ook tot storingen aan de machine.
Een waterontharder pakt in tegenstelling tot een omgekeerde osmose-installatie alleen de kalk aan. Het heeft als doel de levensduur van de vaatwasmachine te vergroten en de kosten voor energie en chemicaliën te verlagen. Bij het gebruik van een waterontharder blijft poleren dus noodzakelijk. 

Waarvoor dient een omgekeerde osmose installatie?

Bij omgekeerde osmose wordt het leidingwater onder grote druk door één of meerdere membranen geleid. De membranen filteren het water en verwijderen 99% van alle in het water opgeloste stoffen en laat zuivere H2O over. Dit gefilterde water wordt gebruikt als laatste spoelwater tijdens het afwasproces. Het resultaat is hygiënisch, streeploos en schitterend schone glazen, servies of bestek. Poleren wordt hiermee overbodig.

Een omgekeerde osmose installatie werkt alleen als het vaatwerk dat de naspoeling bereikt zeer goed schoon is en de kans op vervuiling van het waswater klein is. Voor grote afwasinstallaties is het daarom nodig om een goede voorwaszone in te zetten bijvoorbeeld door het toevoegen van een PRM voorwasmachine. Het is overigens mogelijk om zowel een waterontharder als een omgekeerde osmose installatie in te zetten voor uw vaatwasinstallatie. 

RHIMA biedt zowel 3 modellen waterontharders als 3 modellen omgekeerde osmose installaties en dus veel flexibiliteit om uw vaatwasinstallatie uit te breiden voor een kalkvrij en streeploos wasresultaat.

Wilt u meer weten over waterbehandeling, waterontharding en omgekeerde osmose en wat voor uw situatie de beste optie is? Neem gerust contact met ons op.

Contact