Wat is de juiste temperatuur voor een professionele vaatwasmachine?

Op welke temperatuur moet uw professionele vaatwasmachine wassen om een (hygiënisch) schoon resultaat te realiseren

U wilt de dagelijkse vuile vaat in uw spoelkeuken zo snel en efficiënt mogelijk wegwerken. En wel met een opperbest resultaat! Maar op welke temperatuur moet uw professionele vaatwasmachine wassen om een (hygiënisch) schoon resultaat te realiseren? Wat zegt de hygiënecode (HACCP) hierover? Dat leggen wij uit in deze blog.

Wat zegt de hygiënecode?

Een aantal factoren is van belang voor een goed wasresultaat: wascontacttijd, temperatuur, waskracht en vaatwasmiddel. In dit artikel richten wij ons op temperatuur. De temperatuur van een vaatwasmachine luistert volgens ons nauw. Een te lage temperatuur of te hoge temperatuur heeft grote invloed op het wasresultaat. Bij RHIMA kennen wij drie verschillende fases van het wasproces: te weten voorwas, hoofdwas en naspoeling. In de hygiënecode voor de horeca 2016 wordt enkel geschreven over de hoofdwas en naspoeling. Waarschijnlijk is dit omdat de voorwas niet altijd noodzakelijk is.

De voorwas:

Hoewel de hygiënecode de voorwasfase niet vermeld, is bij middel tot zwaar vervuilde vaat goed voorspoelen op de juiste temperatuur van groot belang. Bij een te hoge temperatuur zetten zetmeel en eiwitten zich vast op het servies waardoor het niet voldoende schoon wordt. Afhankelijk het bedrijf en de situatie wordt de vaat handmatig voorgespoeld, veelal met een voorspoeldouche. De ideale temperatuur om voor te wassen is 35 tot 40°C, maar vaak kiest de afwasmedewerker voor een hogere temperatuur. Dit kost extra energie en werkt contraproductief.

Indien de spoelkeuken is uitgerust met een doorschuifmachine is het mogelijk om machinaal voor te wassen met de RHIMA PRM doorschuifvoorwasmachine. Deze voorwasmachine spoelt de vaat voor met gebruikt water op de juiste temperatuur. Dit water komt van de doorschuifmachine en bevat een kleine hoeveelheid actief wasmiddel. Ook de RHIMA korventransportmachines en bandvaatwasmachines kunnen uitgerust worden met een voorwasmachine.

De hoofdwas:

Volgens de hygiënecode dient de temperatuur van het water van de hoofdwas boven de 60°C te zijn. Een lagere temperatuur brengt hygiënerisico’s met zich mee.

De naspoel:

Volgens de hygiënecode dient de temperatuur van het water gebruikt voor de naspoeling minimaal 80°C zijn.

Overige tips

De hygiënecode vermeldt verder nog enkele tips voor het machinaal wassen van de vaat, te weten:

  • Ververs het water in de vaatwasser regelmatig (als dit niet automatisch gebeurt).
  • Controleer regelmatig of de sproeiarmen, zeven en filters niet zijn verstopt.
  • Controleer regelmatig of het zeepbakje is gevuld.
  • Maak de vaatwasmachine schoon volgens de handleiding van de fabrikant.
  • Controleer regelmatig of er nog voldoende was- en naspoelmiddel (in of naast de machine) aanwezig is.

 

Wij zouden daar tot slot aan toe willen voegen:

  • haal de vaat altijd met schone handen uit de machine!!

 

Temperaturen bij machinaal afwassen:
voorwasfase 35 – 45ºC
hoofdwasfase > 60ºC
naspoelfase > 80ºC

Meer weten over Hygiënecode, bekijk https://www.rhima.nl/blog/haccp-in-de-spoelkeuken