Wat is de functie van een breaktank?

RHIMA vaatwasapparatuur is (meestal standaard) uitgerust met een zogenaamde breaktank. Wat is dit precies en wat is de functie ervan?

RHIMA vaatwasapparatuur is (meestal standaard) uitgerust met een zogenaamde breaktank (ook wel breektank genoemd). Wat is dit precies en wat is de functie ervan? We leggen het uit in deze blog.

De naam verraadt al iets over de functie van de breaktank. De breaktank zorgt voor een fysieke onderbreking (break) tussen de watertoevoer vanuit de waterleiding en de afname door de vaatwasapparatuur. Door het inzetten van een breaktank kan eventueel vervuild water niet teruglopen in het waterleidingnet. Dat zou kunnen gebeuren als er onderdruk ontstaat in het waterleidingnet. De breaktank werkt dus als ware als een soort terugstroombeveiliging.

Hoe werkt een breaktank?

Een breaktank is een kunststof of RVS tank (afhankelijk van het model) die veelal aan de achterkant van een vaatwasmachine is ingebouwd. Het leidingwater wordt gekoppeld aan de breaktank (1). Tussen de instroom van het water uit de waterleiding en het waterniveau in de tank zit een afstand van minimaal 3 cm. Het water uit de leiding valt daardoor spreekwoordelijk in de tank (2). Water uit de breaktank wordt naar de boiler (B1) vervoerd (3) en wordt daar verwarmd om uiteindelijk in het wasproces te gebruiken. Doordat de overloop van de breaktank (4) lager zit dan de instroomopening, is het fysiek onmogelijk dat het water terug het leidingnet instroomt. Wanneer het water in de breaktank zou stijgen (bij een onderdruk in het waterleidingnetwerk), gaat het overtollig water via de overloop van de breaktank de afvoer in (4).

Vanuit de boiler (B1) wordt het water middels een (drukverhogings)pomp (P3) met de gewenste druk in de vaatwasmachine gepompt. Het hete naspoelwater wordt zo met krachtige, constante druk over de vaat gespoeld en zo wordt een geweldig wasresultaat behaald.
Wanneer een professionele vaatwasmachine niet is uitgerust met een breaktank, dient een terugstroombeveiliging (bv. keerklep) in de watertoevoerlijn te worden gemonteerd.

RHIMA PLUS

De RHIMA machines die standaard voorzien zijn van een breaktank krijgen de extra vermelding 'PLUS' achter de productnaam. De breaktank is vervaardigd uit polyethylene of RVS (WRAS gekeurd) en drinkwatergeschikt. De RHIMA breektank heeft de BELGAQUA keur en beantwoordt ook aan de KIWA richtlijnen.

Meer informatie over de breaktank, vind je hier.

Wilt u weten welke professionele vaatmachines zijn uitgerust met de breaktank? Deskundig advies nodig of heeft u andere vragen? Neem contact met ons op.