Onvoldoende capaciteit met uw doorschuifvaatwasser. Wat nu?

De door u gekozen doorschuifvaatwasser heeft onvoldoende capaciteit. Wat nu? RHIMA bespreekt de veelgemaakte fout.

Een doorschuifvaatwasser is een efficiënte oplossing voor de spoelkeuken van een horecabedrijf. Door aan weerszijde van de machine werktafels te koppelen kan eenvoudig en snel de vuile vaat worden verwerkt. Toch komt het voor dat de gekozen doorschuifvaatwasser onvoldoende capaciteit heeft, waardoor het afwasproces stokt. En stokt het hier, dan stokt het hele bedrijfsproces. Wat nu?

Wat is een doorschuifvaatwasser?

De naam zegt het al: de vuile vaat gaat door de vaatwasmachine heen. Gebruik makend van rvs-werktafels schuif je aan de ene kant de korf met vuile vaat erin en haal je de korf met schone vaat er aan de andere zijde weer uit. 

Het servies wordt daarbij in zogenaamde vaatwaskorven geplaatst. De aanvoertafel is vaak voorzien van een spoelbak met voorspoeldouche of van een voorwasmachine. De doorschuifvaatwasser heeft een grote kap aan de voorzijde die door afwaspersoneel eenvoudig (eventueel automatisch) te openen en te sluiten is.

Wat is de capaciteit van een doorschuifmachine?

De capaciteit van een doorschuifmachine is 20 tot 25 korven per uur. In combinatie met een voorwasmachine is dat 30 tot 40 korven per uur. Er gaan gemiddeld 30 koppen of 24 schotels of 16 borden of 1 gastronorm bak (1/1 GN) in een vaatwaskorf. Voor het machinaal reinigen van een vaatkorf moet je volgens de DIN-norm 90 seconden uittrekken.

Het wassen van gastronorm bakken, potten en pannen in een doorschuiver kan voor een flinke achterstand in de afwaskeuken zorgen. In zo’n situatie zien wij vaak gebeuren dat er gekozen wordt voor een korter wasprogramma met een te korte wascontacttijd. Vaak wordt er dan extra personeel ingezet die handmatig gaan voorwassen. Het gevolg daarvan kan zijn de vaat onvoldoende schoon is. En het handmatig voorwassen stuwt de kosten omhoog door gebruik van extra arbeidskrachten, water, wasmiddel en energie.

Welke optie blijft er over?

De eerste reactie van een horecaondernemer zou kunnen zijn dat zijn huidige doorschuifmachine niet voldoet en moet worden vervangen door misschien wel een dubbele doorschuif vaatwasmachine of grotere machine. Dat zou inderdaad een oplossing kunnen zijn, maar de keuze is gebaseerd op een veelgemaakte misvatting. Een doorschuifmachine is, wanneer het aanbod in de keuken hoog is, niet de beste keuze om potten, pannen en gastronorm bakken in te wassen. Ja, ze passen inderdaad. Maar geschikt is anders. Ze hebben eigenlijk te weinig kracht om potten en pannen goed en volgens HACCP-eisen te reinigen. Wij van RHIMA zouden in dit geval een pannenwasmachine voorstellen, omdat deze machine over extra kracht beschikt om zelfs de lastigste keukengereedschappen schoon te krijgen.

Wilt u weten of een doorschuifvaatwasser geschikt is voor uw spoelkeuken? Neem contact met ons op voor gratis advies.