Hoe word je een pro in bestek wassen? 7 Tips

Voor het goed afwassen van bestek ben en blijf je zeer afhankelijk van de afwasmedewerker, ook als je het afwasproces goed hebt ingericht. Wat is dan het meest ideale proces voor het afwassen van bestek? Je leert het in deze blog.
De 7 tips:

 1. Ongesorteerd wassen
  Bestek kan het beste ongesorteerd gewassen worden in een open bestekkorf. Omdat het bestek ongesorteerd in de vaatwaskorf ligt, is de kans kleiner dat gelijksoortig bestek op of in elkaar gaat zitten. Denk bijvoorbeeld aan lepels die met de bolle kant op elkaar liggen of snijvlakken van messen die op elkaar liggen. Door de cohesiekrachten trekken deze vlakken elkaar aan en wordt gedurende het afwasproces delen van het bestek niet geraakt. Het is aan de afwasmedewerker om voorafgaand aan het afwasproces ervoor te zorgen dat het bestek zo in de vaatwaskorf ligt dat alle bestekdelen zichtbaar zijn. Hier speelt de afwasmedewerkers dus een belangrijke rol.
 1. Maximaal 80 stuks
  Vul een bestekkorf nooit met meer dan 80 stuks bestek. Meer bestek in een vaatwaskorf gaat ten koste van het afwasresultaat. Plaats een lege vaatwaskorf onder de korf waarin het bestek wordt gewassen, zodat bestek dat door de korf heen steekt (bijvoorbeeld een steel van een klein lepeltje) geen beschadiging aanbrengt aan het mechanisme (bijvoorbeeld wasarm of transportband).
 1. Sorteren én controleren
  Nadat de bestekkorf uit de vaatwasmachine komt, is het tijd om het bestek te sorteren. Wij adviseren om aan dit proces meteen ook controle toe te voegen. De afwasmedewerker controleert het gewassen bestek, sorteert schoon bestek in de 10-vaks bestekbakken (met maximaal 80 stuks bestek; 8 stuks per vak) en zorgt ervoor dat bestek wat niet schoon genoeg is nogmaals wordt gewassen. Twee 10-vaks bestekbakken gaan in één vaatwaskorf en worden dan nogmaals door de vaatwasmachine gehaald. Daarna uitschudden zodat alle druppels eraf zijn en opruimen in een besteksorteerstelling. Zo hoeft de afwasmedewerker het bestek niet nogmaals aan te raken.
 1. Laat bediening niet sorteren
  Het is niet aan te raden om bestek bij het afruimen alvast door het bedienend personeel te laten sorteren. Het is immers niet hygiënisch om vuil bestek aan te raken, laat staan dat diezelfde handen ook worden gebruikt om eten op te dienen.
 1. Vergeet het inweken
  Als wordt afgewassen zoals beschreven in punt 3, is het inweken van bestek overbodig. Het inweken van bestek in een emmer is toch al niet zo hygiënisch. Het bestek wordt vaak in de emmer gegooid, waardoor vuil water door de spoelkeuken spettert.
 1. Gebruik de daluren
  Verplaats het afwassen van het bestek naar de daluren. Door te investeren in extra bestekkorven (die overigens stapelbaar zijn en dus weinig ruimte innemen) is het mogelijk om het afwassen van bestek te verplaatsen naar die momenten dat het minder druk is in de spoelkeuken. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld het nawassen te verplaatsen naar een minder druk moment of in een andere machine. Zo is een glazenspoelmachine met osmose heel geschikt voor het nawassen van bestek. En als het afwaswater aan het einde van de avond niet schoon genoeg meer is, dan kan het bestek dat al éénmaal is gewassen ook tot de volgende morgen wassen. Dan is de afwastank opnieuw gevuld en dat levert een superschoon resultaat. 
 1. Reinig uw machine
  Over het algemeen geldt de stelregel: hoe schoner de machine, hoe schoner de vaat. Dat geldt zeker ook voor bestek. Zorg ervoor dat u uw vaatwasmachine goed schoonhoudt, dan is het resultaat ook beter. 

Als u de bovenstaande tips hanteert, dan kunt u er zeker van zijn dat vrijwel al het bestek zowel optisch als hygiënisch schoon is. 100% garantie heeft u echter nooit. Daarom is het van belang dat het personeel dat de tafel dekt een laatste check doet.

Download handige flyer voor afwasmedewerkers!

Download nu een handige flyer waarin in simpele stappen wordt uitgelegd hoe je bestek moet wassen.
Je kunt zelfs een handige hardcopy aanvragen voor in de spoelkeuken. Klik op de onderstaande link.

Download flyer