Hoe komt de spoelkeuken in ergonomische topvorm?

Ergonomische werkomstandigheden en handelingen zorgen voor meer tevredenheid onder uw afwasmedewerkers. Een paar tips van de experts in vaatwassystemen.

De afwaskeuken is de minst sexy ruimte van een horeca-onderneming, maar wel een plek waar keihard gewerkt wordt. Afwassers verdienen daarom een werkomgeving waarin het veilig, prettig en gezond werken is. Ergonomische werkomstandigheden en handelingen zorgen voor meer tevredenheid. Fijn voor u, maar vooral voor uw medewerkers. Hoe komt uw spoelkeuken in ergonomische topvorm? Een paar tips van de experts in vaatwassystemen.

1. Maak de voorspoeldouche overbodig

Voorspoelen gaat gepaard met repetitieve handelingen en is vanuit een ergonomisch standpunt minder gewenst. Een afwasmachine die de vuile vaat voorspoelt, een zogenaamde voorwasmachine of voorspoelmachine, elimineert deze handelingen en neemt de functie van de voorspoeldouche over. Dat resulteert naast minder handelingen ook nog eens in aanzienlijke waterbesparing en daarbij zorgt een voorwasmachine voor een constant perfect wasresultaat.

2. Voorlader of doorschuiver?

Zowel met de voorlader als met een doorschuiver zult u een fantastisch wasresultaat behalen. Een voordeel van een doorschuiver ten opzichte van een voorlader is, is dat de vloer minder nat wordt door het in- en uittillen van de vaatwaskorven. En een natte vloer kan leiden tot val- en glijpartijen. Daarnaast is een doorschuifvaatwasmachine qua tillen ook minder belastend voor de afwasmedewerker. Een doorschuifvaatwasmachine in combinatie met aan- en afvoertafels op de juiste hoogte (bv. rollertafels) maakt het transport van korven heel eenvoudig.

3. Ruimteklimaat

De temperatuur en luchtvochtigheid in een spoelkeuken zijn factoren om rekening mee te houden. HACPP schrijft een goede ruimtelijke ventilatie voor. Maar daarnaast is het belang om aandacht te schenken aan de eventuele extra warmtelast dat ontstaat door de vaatwasmachine en de afgewassen serviesdelen. Een goed afzuigsysteem (op de juiste plaats!) moet zorgen voor een aangenaam werkklimaat. Een moderne vaatwasmachine met een energieterugwinnende wasemcondensunit bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er significant minder warmte en wasem in de ruimte komt (circa 80% minder). Dit zorgt voor een aangenamere werkomgeving en stelt uiteraard ook lagere eisen aan de ruimtelijke ventilatie van de spoelkeuken. Daarnaast kan het condenswater dat vrijkomt worden hergebruikt en is daarmee energiebesparend. Deze machine komt daarom in aanmerking voor Energie-Investeringsaftrek (EIA).

4. Automatische kap

Het openen en sluiten van de kap van een doorschuifvaatwasmachine door middel van een kapbeugel is een handeling die ook overgeslagen kan worden. Het handmatig openen en sluiten van de kap geeft een risico op kruisbesmetting. Als optie kan de kap van de RHIMA doorschuifmachine automatisch openen en sluiten op het juiste moment. De automatisch kap wordt inclusief Autostart-functie geleverd, waarbij de machine automatisch start als één of twee vaatwaskorven in de machine worden geschoven.

5. Vermijd schuren van ingedroogde etensresten

Bij hardnekkig, aangekoekt vuil is handmatig schuren van materiaal soms noodzakelijk. Wil je ervoor zorgen dat afwaspersoneel niet gebukt boven een spoelbak staan, dan is het gebruik van een emmerrooster aan te raden. Voor het inweken van materiaal is het daarnaast handig om een grote spoelbak (minimaal 600 mm breed) te hebben waar ook grote GN-bakken (1/1) in kunnen.

6. Klein maar fijn

Houdt u grote voorraden vaatwasmiddel aan? Verpakkingen van vaatwasmiddel van 20 liter (= 25 kilo) lijken efficiënt, maar vragen om heel veel zwaar tilwerk van uw medewerkers wanneer deze naar de opslagruimte moeten worden getild. En uiteindelijk vanuit de opslagruimte weer naar de spoelkeuken. Uw medewerkers tillen waarschijnlijk liever een verpakking van 5 kilo. Dat kost minder kracht en is beter voor de rug. Daarnaast hebben de verpakkingen van de RHIMA vaatwasmiddel een veilige aansluiting die, wanneer een verpakking bijvoorbeeld omvalt, geen inhoud kunnen verliezen.

Wilt u dat uw afwasmedewerker meer plezier krijgt is zijn/haar werk, een beter resultaat levert en langer bij u in dienst blijft? Laat RHIMA u dan adviseren hoe u de werkomstandigheden in uw afwaskeuken in ergonomische topvorm brengt.