De waterontharder regenereren: het waarom en hoe

In deze blog vertellen wij waarom een waterontharder geregenereerd moet worden.

In een vorige blog hebben wij het verschil tussen de waterontharder en omgekeerde osmose installatie uitgelegd. In deze blog vertellen wij waarom een waterontharder geregenereerd moet worden. Maar wat is regenereren precies? Laten we daarmee beginnen.

Hoe werkt regeneratie?

Een waterontharder voorkomt kalkaanslag op de (verwarmings)elementen in de vaatwasmachine en op het vaatwerk. Kalkaanslag kan leiden tot meer energiegebruik en ook gebruik van vaatwasmiddel. De waterontharder werkt volgens het principe van ionenuitwisseling: het haalt calcium- en magnesiumionen uit het water en wisselt deze in voor natriumionen. Het resultaat hiervan is dat hard water wordt omgezet in onthard water.
Na een tijdje zijn alle natriumionen uitgewisseld met calcium- en magnesiumionen en is de waterontharder verzadigd, waardoor het hard water niet langer kan ontharden. Dit is het moment om de waterontharder te regenereren.

Bij regeneratie wordt de waterontharder schoongespoeld door middel van water met een hoge concentratie zout. De nieuwe natriumionen uit het zout worden uitgewisseld met de verzamelde calcium- en magnesiumionen, die met het overtollige water worden afgevoerd. Na het regeneratieproces kan de ontharder weer calcium en magnesium uit het water verwijderen.

Wanneer regenereren?

Het aantal keren dat de waterontharder moet regenereren is afhankelijk van de hardheid van het aanvoerwater, de hoeveelheid hars die in een waterontharder zit en van de mate waarin de waterontharder wordt gebruikt (c.q. het aantal wasbeurten). Is de concentratie van calcium- en magnesiumzouten in het water hoog, dan spreekt men van hard water. Is die concentratie laag dan spreekt men van zacht water. Men geeft dit aan in graden Duitse hardheid, d.w.z. dat 1 gram kalk in 100 liter water overeenkomt met 1º dH (= Duitse hardheid).

Aan de hand hiervan krijgt men de volgende tabel:

Zacht water

0º dH - 3º dH

Middelhard water

3º dH - 8º dH

Hard water

8º dH - 12º dH

Zeer hard water

boven 12º dH

Hoe harder het water, hoe meer calcium en magnesium uit het water gehaald moet worden om het water te ontharden. Wij raden aan om bij aanvoerwater met meer dan 5º dH een waterontharder te gebruiken. Daarnaast adviseert RHIMA om in ieder geval minimaal éénmaal per week te regenereren.

Gelukkig biedt RHIMA volume gestuurde waterontharders, dat wil zeggen dat deze waterontharders meten hoeveel water er doorheen gaat en automatisch regenereert als dat nodig is. De waterontharders met twee aparte harskolommen (VCW 613 & VCW 621) kunnen ook tijdens het regeneratieproces onthard water leveren.

Hoe zit dat met ingebouwde waterontharders?

Naast de externe waterontharders dienen ook horeca vaatwassers met ingebouwde waterontharders (neem bijvoorbeeld de RHIMA DR50S voorlader) geregenereerd te worden. En dat wordt nog wel eens vergeten! Vaak wordt gedacht dat enkel het vullen van het zout voldoende is en wordt vergeten het regeneratieprogramma van de machine te draaien.  
De bedieningspanelen van de RHIMA vaatwasmachines met een ingebouwde waterontharder zijn voorzien van indicator voor zouttekort. Na hoeveel wasbeurten deze melding wordt afgegeven is afhankelijk van de hardheid van het lokale water en kan tijdens de installatie worden ingesteld. Als de melding wordt afgegeven dient het regeneratieprogramma van ongeveer 20 minuten worden afgerond. Hoe het regeneratieprogramma wordt gestart is terug te vinden in de handleiding van de machine.

De handleidingen van onze machines vindt u hier: https://intranet.rhima.com/content.asp?DocumentId=65

Vraagt u zich af of de ingebouwde of externe waterontharder goed is ingesteld? Wilt u professionele vaatwasmachine na laten lopen tijdens een onderhoudsbeurt? Neem contact op met onze service-afdeling.