De vaatwasmachine wassen, waar moet u aan denken?

Maar waar moet je op letten bij de reiniging van de vaatwasmachine? Wij laten het je weten en geven je een aantal handige tips.

Wist je dat de vaatwasmachine zelf ook regelmatig een goede poetsbeurt nodig heeft? Om de vaatwasmachine en het wasresultaat in topconditie te houden, moet er tijd uitgetrokken worden voor de reiniging van de professionele vaatwasmachine(s) zelf.

Als de laatste vaat van de dag gewassen is, is dat de beste tijd om de vaatwasmachine zelf te reinigen. Dan is de machine warm, vuil aan de binnenwanden van de machine is dan nog eenvoudig en snel te verwijderen en het zorgt ervoor dat je de volgende dag een goede start kunt maken. Misschien zit je of jouw afwasmedewerker niet te wachten op dit klusje, maar het is de beste methode om ervoor te zorgen dat het wasresultaat continu fantastisch is en blijft.

Maar waar moet je dan op letten bij de reiniging van de machine? Wij laten het je weten en geven je een aantal handige tips. Daarbij maken we onderscheid tussen onderdelen die dagelijkse reiniging nodig hebben en onderdelen die wekelijks, maandelijks en jaarlijks onder handen genomen moeten worden:

Dagelijkse reiniging:
 • Zet de machine uit en laat de wastank(s) leeg laten lopen.
 • Haal de filters uit de machine, verwijder overtollige etensresten en maak de filters schoon onder stromend water. Volle filters kunnen natuurlijk ook tussendoor worden geleegd.
 • Controleer of de wasarmen schoon zijn.
 • Draai dagelijks het zelfreiningsprogramma van de machine (indien aanwezig). Kijk in de handleiding hoe het reinigingsprogramma kan worden gestart.
 • Laat de deur/kap tijdens sluitingstijd open staan zodat er geen nare luchtjes kunnen ontstaan.

Wekelijkse reiniging:
 • Demonteer de wasarmen en borstel deze goed af met stromend water. Eventuele verstoppingen in de openingen moeten vrij worden gemaakt.
 • Bij doorschuifvaatwassers is het belangrijk om de randen, kieren en geleiders van de kap wekelijks met bijvoorbeeld een borstel of ragertje te reinigen.
 • Het is nodig om wekelijks de wasgordijnen te reinigen. Deze kunnen eenvoudig in en uit de machine worden gehaald. De wasgordijnen kunnen vervolgens worden gereinigd in de wasmachine. Let op dat je ze op de juiste wijze weer terughangt; d.w.z. korte kant naar de ingang, lange kant naar de uitgang.
 • De buitenzijde van de machines kan wekelijks met allesreiniger schoongemaakt worden. Wanneer vervolgens de machine met een droge doek en RHIMA Pro Wash RVS polish wordt behandeld, blijft de machine vetvrij en langer schoon. Vergeet ook niet de bovenkant van de machine af te nemen!

Maandelijke reiniging:
 • Bij meertanksmachines, zoals de korventransportmachine, is het raadzaam om één keer per maand de deuren uit de machine te halen en deze te reinigen.

Jaarlijks onderhoud:
 • Afhankelijk van de hoeveelheid vaat en gebruik van de machine, adviseren wij om één of twee keer per jaar onderhoud aan de machine te plegen door een RHIMA onderhoudsmonteur. Wanneer u geen waterontharder gebruikt, kun je ervoor kiezen om tijdens deze onderhoudsbeurt de machine te ontkalken.

Overige tips:
 • Gebruik NOOIT staalborstels of -sponzen bij het reinigen van uw machine, ook niet de RVS-pannensponzen. Dat veroorzaakt krassen en resulteert in roest in de machine.
 • Check of er onregelmatigheden (bv. roestplekken of aangekoekte etensresten) op de bodem van de wastank zijn. Die moeten direct verwijderd worden met een schuurspons.
 • Vergeet niet af en toe de machine visueel te checken. Check bijvoorbeeld of er geen lekkages zijn, aanslag op de machine ontstaat en of de sproeiarmen niet dichtzitten.
 • Gebruik geen reinigingsmiddel om de binnenzijde van de machine schoon te maken. Wanneer er niet goed wordt afgespoeld met water, kan dit resulteren in schuimvorming.

Wil je meer weten over de reiniging van uw RHIMA professionele vaatwasmachine? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten adviseren je graag.

Neem contact op!