De Cirkel van RHIMA: de 6 factoren die invloed hebben op het afwasresultaat

De cirkel van Sinner is onvolledig! Volgens RHIMA worden twee belangrijke factoren niet meegenomen.

Chemische werking, tijd, temperatuur en mechanische werking (kracht). Dat zijn volgens de cirkel van Sinner dé factoren die de effectiviteit van reiniging bepalen. Maar volgens RHIMA worden twee belangrijke factoren niet meegenomen…

De bovengenoemde cirkel is in eerste instantie bedacht voor het wassen van kleding, maar de theorie wordt inmiddels gebruikt voor het reinigen van diverse items en wordt soms zelfs toegepast op het reinigen van de vaat. Volgens deze theorie houden de 4 factoren (chemische werking, tijd, temperatuur en kracht) elkaar in evenwicht. Dat wil zeggen dat wanneer één factor groter wordt, één of alle andere factoren kleiner worden en vice versa.

Klopt dit?

Je kunt je afvragen of het gestelde evenwicht tussen de verschillende factoren wel juist is. Even een voorbeeld uit de wereld van de professionele afwasapparatuur. Ieder type vaat en de mate van vervuiling vraagt om een andere verhouding qua factoren. Voor het reinigen van bierglazen is bijvoorbeeld weinig chemie, tijd en temperatuur nodig. Daarnaast is de waskracht niet erg relevant. Alle factoren zijn in dat geval minder. Eigenlijk staan de factoren hier juist met elkaar in verhouding en niet met elkaar in evenwicht. De cirkel moet als het ware in zijn geheel kleiner worden.

Welke factoren vergeten we dan?

Om enkel de factoren chemische werking, tijd, temperatuur en kracht in acht te nemen bij het reinigen van vaatwerk is volgens RHIMA te beperkt. Wij voegen aan de cirkel twee belangrijke factoren toe en introduceren graag de ‘Cirkel van RHIMA’.

De twee factoren die wij toevoegen zijn afwasmedewerker én de factor afwaswater. De eerste van de twee is misschien wel de belangrijkste factor van allemaal. Het inruimen van de vaat in de vaatwasmachine door de afwasmedewerker heeft namelijk zeer veel invloed op het resultaat. Je kunt nog zo’n goede afwasmachine hebben, bij slechte belading is het wasresultaat ook slecht. Stel een afwasmedewerker besluit meer dan 100 stuks bestek in een korf te stoppen. Dan is de kans groot dat het bestek niet helemaal schoon wordt (of helemaal niet schoon). Een bestekkorf dient namelijk nooit meer dan 80 stuks bestek te bevatten. Of als een afwasmedewerker vaatwerk met vettige residuen (denk bijvoorbeeld aan sausschaaltjes of soepkommen) niet goed voorspoelt, dan zal het eindresultaat niet optimaal zijn.
Daarnaast is de kwaliteit van het afwaswater van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Zonder bijvoorbeeld een omgekeerde osmose installatie of door gebruik van hard water zal het glaswerk niet streeploos schoon zijn en is het nodig om te poleren.

Wilt u een goed wasresultaat, dan zult u de factoren afwasmedewerker en afwaswater ook als cruciale factor moeten zien naast de factoren temperatuur, tijd, kracht en chemie. Deze 6 factoren bundelen wij in de Cirkel van RHIMA:

Cirkel van RHIMA ipv Sinner

Zes factoren die met elkaar in verhouding staan voor het realiseren van een optimaal schone vaat!